Många skolor kräver att eleverna själva ska ta med sig frukt. Foto: SVT

Startade uppror mot skolavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att skolan ska vara gratis för alla barn, fortsätter många skolor att kräva en mängd avgifter. Bara 16 procent har en helt avgiftsfri policy, visar nya siffror från Majblomman.

Åke Holm i utbildningsnämnden i Upplands Bro tröttnade när den lokala skolan inte lyckades följa lagen ens under dagens fruktstund.

Den började egentligen med något som Åke Holms son berättade för några veckor sedan: att han brukade dela mig sig av sin frukt på fruktstunden i skolan för att inget barn skulle bli utan.

– Jag blev både förvånad och stolt över min son som så självklart delade mig sig. Vi tog med oss extra mycket frukt den dagen, säger Åke Holm.

Det ledde till ett Facebookinlägg som spreds till hundratusentals, och blev startskottet för Åke Holms sida Fruktkampen – mot olagliga avgifter i skolan.

– Det var väl då jag insåg att det finns många som inte har råd med den här dagliga frukten, säger han.

Småkostnader gör skolan dyr

Som sexbarnsfar har Åke Holm länge retat sig på allt skolan kräver att barnen ska ha med sig. Från frukt och matsäck till lucianattlinnen och skridskor och en massa annat som barnen kanske bara använder en gång. Till sist blir skolan väldigt dyr för många.

– Skollagen säger att det inte får förekomma avgifter i skolan, och ingen får exkluderas från aktiviteter även om föräldrarna inte har råd att bidra, säger Åke Holm.

Lagen är tydlig, menar Skolinspektionen – något krav att ta med frukt varje dag får inte förekomma. Skolan måste hålla med frukt till alla som inte har. Så varför bryter så många mot lagen?

Är fruktstunden olaglig?

I Åke Holms hemkommun Upplands Bro säger kommunalrådet att hon litar på att skolorna inte bryter mot lagen.

– Skolan måste vara avgiftsfri, vi får inte ta ut avgifter för undervisningen till exempel. Men lagen ger möjlighet att ta ut mindre avgifter om de är ”obetydliga”. Det står tydligt i lagen, säger Yvonne Stein(FP), kommunalråd.

Vi får bryta intervjun och repetera bestämmelserna. Skolinspektionen kanske inte är helt tydlig?

Många skolor begär att föräldrarna ska ta med frukt till schemalagda frukstunder i skolan, och ibland även matsäck till utedagar var och varannan vecka. Men där har alltså gränsen för obetydlig kostnad passerats.

Fruktstund och matsäck i skolan är inte olagligt i sig, men bara om skolan gör tydligt att man håller med frukt och annat för alla som inte har med sig.

– Det är okej, om man säger till exempel så här: ”Ta med frukt, och annars finns det här på skolan!”, säger Sofia Wirlée, jurist på Skolinspektionen.

Oenighet om obetydlig kostnad

En ny undersökning som organisationen Majblomman har gjort visar att bara 46, eller 16 procent, av landets kommuner antagit en egen policy utöver skollagen som helt förbjuder avgifter i skolan. Och vad som är en ”obetydlig” kostnad är väldigt olika för olika familjer.

– För 17 procent av dem som vi frågat går gränsen för vilken kostnad som är obetydlig redan vid 20 kronor, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans Riksförbund.

Majblomman tror att kunskapen om hur knappt många familjer har det i dag är för dålig.

– Föräldrarna berättar inte, och barnen berättar inte. Det behövs mer utbildning för skolpersonalen, säger Lena Holm.

Under tiden växer Åke Holms Facebooksida. Fruktkampen har redan över 10.000 likes.

Har startat insamling

Själv är han nog vad man kallar en doer. Efter att ha läst otaliga inlägg på sin sida om barnfamiljers bekymmer att få ihop till allt skolorna kräver, så började han och andra med nyväckt engagemang dessutom att samla in mat och saker för att hjälpa familjer med knapp ekonomi. Det tar en stor del av hans tid just nu, men han tycker att det är värt det.

– Jag är väldigt tacksam. Inte bara över alla föräldrar som ger saker till andra som har det tufft, utan också över barnen, som ser och delar med sig i skolan. Jag tänker att det är barnen som får lära oss det här, och inte tvärtom, säger Åke Holm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.