Pandemrix-vaccination Foto: Scanpix

All narkolepsi spåras till vissa leveranser

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenskar som fått narkolepsi av influensavaccinet Pandemrix hade fått vaccin från tolv av de 35 sändningar med läkemedlet som kommit till Sverige, visar en kartläggning.

Mer än 220 svenskar, de flesta barn, har fått narkolepsi som biverkning av vaccinering med Pandemrix mot svininfluensa, enligt de anmälningar som gjorts till läkemedelsförsäkringen. Alla hade fått vaccin från knappt en tredjedel av de leveranser som gjorts till Sverige. Från 23 av de 35 sändningarna finns inget enda fall av narkolepsi.

Studeras av Läkemedelsverket

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Det visar en kartläggning som gjorts av Narkolepsiföreningen, med hjälp av det så kallade batchnummer som finns på vaccinets förpackningar.

– Gemene man måste få reda på vad det är som har hänt, säger Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen till Sveriges Radios Ekot, och fortsätter:

– Därför tycker vi att det är viktigt att vända ut och in på frågan – vad är det med vaccinet som har gjort dem sjuka?

Uppgifterna ska nu studeras av Läkemedelsverket, som tidigare sagt att man inte sett något samband mellan narkolepsi och vissa vaccinsändningar.

-Vi måste fundera en gång till, säger Maria Szirmai, koordinator på Läkemedelsverket, till Göteborgs-Posten.

I vissa delar av landet finns särskilt många barn som fått narkolepsi av vaccinet, vilket man hittills inte sett någon förklaring till. Skåne, Västra Götaland, Dalarna och Uppland är drabbade områden.

Mer än en halv miljon svenskar vaccinerades med Pandemrix från hösten 2009 till våren 2010.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet