De borgerliga ledamöterna i gruppen hade redan i förväg deklarerat att de vägrade delta i dagens möte om Miljöpartiet var med. De gjorde verklighet av sitt hot när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gjorde klart att hon inte tänkte be Miljöpartiets företrädare, bland dem finansmarknadsminister Per Bolund, lämna rummet.
Det kommer inte att bli några möten i framtiden heller om Miljöpartiet deltar, enligt allianspolitikerna.
– Jag ser inte på några villkor att de ska kunna vara med, säger Centerpartiets representant Solveig Zander till TT.
Bolund: Jag blev besviken
Moderaternas företrädare Lars-Arne Staxäng konstaterar att så länge som allianspartierna inte har godkänt MP som deltagare i gruppen så blir det inte heller några möten med Mliljöpartiet närvarande. För närvarande är det inte heller aktuellt att diskutera vad som kan få de borgerliga partierna att släppa in Miljöpartiet.
Per Bolund (MP), som är ansvarig minister för pensionssystemets förvaltning i regeringen, säger att han blev besviken när mötet avbröts.
–Jag hade sett fram emot mötet och hade förberett mig med en presentation om en omstöpning av AP-fonderna, som gruppen har beställt, säger Bolund.
20-årigt samarbete
Pensionsgruppen är ett blocköverskridande samarbete som existerat i över 20 år och består av de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna. De har gjort upp om det nya pensionssystemet och kommer fortlöpande överens om förändringar, villkor och regler för svenskarnas pensioner.
Men när allianspartiernas företrädare upptäckte att Miljöpartiet bjudits in till gruppens första möte efter valet blev de upprörda. I en debattartikel på Dagens Nyheters debattsida i onsdags hävdar de att MP:s syn på tillväxt, med bland annat krav på sänkt arbetstid och höjd sjukersättning, inte går ihop med ett hållbart pensionssystem. Partiet skulle därför inte vara moget att ta ansvar för framtida pensioner.
Lars Arne Staxäng (M) säger att Miljöpartiet har förespråkat en i grunden helt annorlunda politik under alla år som partiet funnits.
– Bra pensioner kan bara uppnås med många arbetade timmar i ett land, säger han.
”Barnsligt och tramsigt”
Regeringen och Socialdemokraterna kallar agerandet barnsligt.
Tomas Eneroth, en av S företrädare i gruppen, hoppas att man snart kan ses vid förhandlingsbordet igen. Han menar att det vore konstigt om inte Miljöpartiet fick vara med eftersom de står bakom pensionsöverkommelsen och sitter i regeringen.
– Pressen på Alliansen kommer att vara väldigt stor eftersom landets pensionärer vill ha ett bra pensionssystem och ser att det finns ett antal förbättringsförslag som ska levereras. Jag hoppas att vi hittar en lösning på det här, säger Eneroth och kallar diskussionen om att Miljöpartiet skulle vara tillväxtfientligt ”tramsig”.
– Jag hoppas att de lugnar sig och deltar konstruktivt. Pensionsfrågorna är för viktiga för att falla offer för en irritation
som kan finnas efter en valförlust, säger han.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att hon nu ska ha en dialog med de borgerliga partierna om hur de kan gå vidare.
–Jag har varit tydlig mot kollegorna att vi har ingen annan ambition än att vi önskar ett fortsatt samarbete över blockgränserna, säger hon till SVT Nyheter.