Fel hos apoteken hålls hemliga för kunderna

Uppdaterad
Publicerad

Fel mediciner och brister i dokumentationen är de vanligaste bristerna på den avreglerade apoteksmarknaden. Men Läkemedelsverkets rapporter om brister är hemliga för kunderna.

Matvarujättar, internationella sjukvårdskoncerner och riskkapitalbolag: alla gav de sig direkt in för att slåss om de svenska apotekskunderna när konkurrensen släpptes fri 2010. Det blev Läkemedelsverket som fick i uppdrag att övervaka den nya marknaden.

-Det som vi hittar mest är brister i dokumentationen, säger läkemedelsinspektör Mariann Rinse.

SVT granskar apoteken

-Man måste ha ett arbetssätt som alla på apoteket jobbar efter och rutiner som alla känner till, så att man säkerställer att rätt medicin lämnas ut. Annars kan man äventyra patientsäkerheten.

-Man kan bli allvarligt skadad om man får fel läkemedel eller läkemedel som inte är kuranta.

Får fel medicin

SVT har granskat alla anmälningar från privatpersoner i år och förra året, och de senaste anmälningarna från apoteken själva. Det vanligaste som hänt är just att kunder fått fel medicin.

-Många gånger är det stress eller att man håller på med mer än en sak åt gången, säger Mariann Rinse.

-Det kan vara många faktorer som spelar in vad gäller stress. Det kan vara väldigt många kunder inne i apoteket för tillfället, eller man kan ha för låg bemanning.

Läkemedelsverket gör inspektioner ute på apoteken, både efter anmälningar och enligt en uppgjord plan. SVT vill granska hur de enskilda apoteken i de olika kedjorna sköter sig och begär ut ett 20-tal inspektionsrapporter. Men när vi får dem är alla uppgifter om fel och brister, så kallade avvikelser, maskerade. Det handlar om  personal och organisation, lokaler och utrustning, recepthantering, beredning av läkemedel, egenkontroll och dokumentation. Inte ens uppgifter om antal anställda på apoteken får vi läsa.

Kan inte det här vara någonting som kunderna skulle vilja veta om apoteket de brukar besöka?

-Det är möjligt att de skulle vilja veta det men det får man inte enligt lag som det ser ut idag. Det är för att skydda de ekonomiska förhållandena hos företaget.

På vilket sätt skulle apoteksföretagen kunna skadas?

-Om såna här uppgifter kom ut om ett apotek  skulle det ju kunna förlora kunder.

Läkemedelsverket kan utdöma vite eller förbjuda ett apotek att fortsätta, om de hittar riktigt allvarliga brister och apoteket inte bättrar sig. Men det har aldrig hänt hittills.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet