Eugenia Nilsson vet inte vad som händer framöver när Fas 3 försvinner. Hon har inte fått någon information. Det hon vet är att Fas 3 och den långa arbetslösheten tagit hårt på henne.
– Jag har förlorat hela mitt självförtroende. Jag har en hög utbildning och har mer att ge men alla avslag och nej på jobbansökningar gör att jag snart inte orkar mer.
I februari 2009 hamnade de första arbetslösa i Fas 3, sedan dess har antalet växt, i oktober var de 34.000.
En arbetslös i Fas 3 får inte arbeta utan ska erbjudas meningsfull sysselsättning. Därför är bidraget till arbetsgivare 5.000 kronor i månaden för varje person i Fas 3 de tar emot. Arbetslösa i Fas 3 finns placerade i hela samhället, dessutom har en rad företag vuxit fram som enbart sysslar med att ge personer i Fas 3 en plats.
Hon känner sig utnyttjad
Den nya regeringen har tidigare när de var i opposition rasat över möjligheten för lycksökare att plocka ut höga löner och göra så kallade ”övervinster” på att anordna Fas 3-platser.
Men Fas 3 har också fått kritik för att arbetsgivare använt deltagarna som gratis arbetskraft, som man dessutom fått betalt för.
Eugenia Nilsson är en av de som känner sig utnyttjad. Hon har 22 års arbetslivserfarenhet som elektroingenjör. Trots det har hon under sin tid i Fas 3 ”arbetat” på dagis och skolor inom kommunen.
– Jag gör lika mycket som de andra som jobbar här. De får lön och jag får aktivitetsstöd för samma arbete. Det är så förnedrande, säger hon till SVT.
”En dålig idé”
Men nu ska alltså regeringen avveckla Fas 3. Och som en första åtgärd sänks månadsbidraget till arbetsgivare från 5.000 kronor till 2.200 kronor.
Sänkningen sker när avtalet med personen i Fas 3 går ut och ska få bort jakten på ”övervinster”, menar regeringen i budgeten. Sänkningen är första steget i avvecklingen av Fas 3.
– Vi tycker Fas 3 är en dålig idé. Den har inte lett till arbete därför ska den bort, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till SVT.
I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att Fas 3 ska ersättas av så kallade ”extratjänster i välfärden”. Aktivitetsstödet i Fas 3 ska omvandlas till riktiga avtalsenliga löner.
Ser över vilka utbildningar som behövs
Men platserna ska först förhandlas fram mellan Arbetsförmedling och kommunerna, idag finns de bara på planeringsstadiet. Dessutom planeras bara 6.000 platser jämfört med de 34.000 som idag finns i Fas 3.
– Det är klart att det tar tid att hitta jobb och utbildningsplatser till 34.000 personer, säger Ylva Johansson.
Men har ni något mål för när allt måste vara på plats?
– Nej, övergången ska börja nästa år. Vi ska förhandla extratjänster med fack och arbetsgivare och se över vilka utbildningar som behövs och när de kan starta. Vi bygger ut det successivt, stegvis.
Kan du garantera att ingen kommer i kläm?
– Jag hoppas ingen gör det, avslutar Ylva Johansson.
Skeptisk till framtiden
Men Eugenia Nilsson i Jönköping är skeptisk. När hon förstod att de utlovade extratjänsterna innebar ett arbete på 75 procent och att hon skulle fortsätta vara arbetssökande resten av tiden insåg hon att lönen inte skulle bli högre än det aktivitetsstöd hon får idag. Det är inkomstbaserat eftersom hon varit med i en A-kassa.
– De där extratjänsterna är samma skit som allt annat, säger Eugenia och skrattar.
Men hur ser du på framtiden?
– Jag är redan dömd, jag kommer inte få någonting.
FAKTA
I oktober var 34.000 personer i sysselsättningsfasen.
Samma månad betalade Arbetsförmedlingen ut 124.113.041 kronor i anordnarbidrag.
Sedan februari 2009 har Arbetsförmedlingen hittils betalat ut 6.163.956.290 kronor i anordnarbidrag.