I dag slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att TV-avgiften på datorer med internetanslutning måste tas bort. Bara under förra året kan så många som 90.000 personer eller företag ha betalat TV-avgift i onödan och frågan är nu om dessa ska få sina pengar tillbaka.
SVT:s VD Eva Hamilton konstaterade i en första kommentar att bollen nu ligger hos riksdagen som måste formulera en lag om finansiering av public service som fungerar även när tekniken snabbt förändras. I Aktuellt mötte Eva Hamilton Aftonbladets chefredaktör Jan Helin för en debatt om förutsättningarna för public service.
Hamilton bekymrad
Både Jan Helin och Eva Hamilton började med att beklaga att TV4 valt att lägga ned sina lokala sändningar just i dag. Diskussionen kom sedan att framförallt handla om hur finansieringslösningar ska kunna se ut i ett medielandskap där den gamla TV-apparaten blir allt mer ovanlig och ersätts av datorer, surfplattor och telefoner.
Eva Hamilton konstaterade att dagens dom i förvaltningsdomstolen gör henne bekymrad även om den inte hotar SVT:s finansiering i det korta perspektivet på några års sikt:
– Det är ingen ko på isen, för nästan alla svenkar har fortfarande en vanlig tv-apparat och nu inför VM i fotboll är det slutsålt på stora TV-skärmar, men i ett längre perspektiv ser vi att den yngre generationen tittar på rörlig bild överallt annars, sade hon.
Hon sade också att det finns en risk att äldre, som av olika skäl avstår från att ta till sig den nya tekniken och sitter kvar med gamla TV-apparater, blir de som får betala för public service, vilket ”inte är rättvist”.
Eva Hamilton efterlyser en ny lösning men vill inte se en vanlig skattefinansiering eftersom den enligt henne skulle göra public service beroende av sittande regering.
Jan Helin gav Eva Hamilton rätt i att en skatt av publicistiska skäl inte vore någon bra idé.
”Viktigt koppla licensavgift till innehållet”
Jan Helin menade att en ny modell för finansiering måste ta fasta på innehållet snarare än på vilken teknik som används:
– Du skulle exempelvis kunna ha en kod som kommer med licensavgiften för att komma åt innehållet på vilken plattform du vill. Det har andra implikationer, men jag tror att man går mot en situation där man antingen måste koppla licensavgiften till innehållet, eller så blir det skattefinansierat vilket vore publicistiskt olyckligt.
Eva Hamilton håller dock inte med om att Jan Helins förslag om en kod vore bra:
– Nej, då blir det ju betal-tv och hela tanken med public service är ju att alla ska ha tillgång till det. Om det blir betal-tv så kommer vi så småningom att bli en angelägenhet för den redan utbildade eliten som är intresserad av samhälle och kultur och sådant som vi är bra på att erbjuda.
”TV-innehåll kommer alltid vara jättestarkt”
Jan Helin och Eva Hamilton ombads också sia om vad som kommer att hända med TV i framtiden.
– För det första kommer TV-innehåll alltid att vara jättestarkt. Dragningskraften i rörlig bild kommer inte att upphöra, men den kommer att uppträda i nya former, sade Jan Helin.
På frågan om Aftonbladet är en stor TV-kanal i framtiden snarare än en tidning, svarade Jan Helin:
– Jo, det kommer att vara en tidning, men det är redan i dag också en aktör inom TV- och rörlig bild.
TV-licensen ”magisk”
Eva Hamilton delar Jan Helins analys om den rörliga bildens kraft och konstaterade också att det kommer att bli ganska oviktigt med vilka tekniska medel man tar emot den rörliga bilden:
– Enda skillnaden i upplevelsen är att du bestämmer när du ska se det. Det är inte längre SVT som bestämmer när Aktuellt kommer.
På frågan om det kommr att finnas pengar i framtiden för att producera högkvalitativt innehåll och nyhetssändningar som till exempel Aktuellt eller dramar, svarade Eva Hamilton att:
– Någon slags strukturellt stöd för kvalitets-tv behövs i ett litet land med nio miljoner invånare som talar ett mycket litet språk. Det är inte lönsamt att göra barnprogram eller kulturprogram på svenska, eller grävande journalistik. Och det är därför det här med TV-licens är så magiskt.