Malmö gör en annan tolkning av lagen än Göteborg och Stockholm.
– Vi visar att vi tar barnkonventionen på allvar, säger Malmös kommunalråd Carina Nilsson (S).
I Stockholm har inga generella skrivningar om barnen utformats. Överlag är det få ärenden med papperslösa som kommer till socialjouren, enligt socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
– I stället har frågan om EU-medborgare varit större och där har vi fattat positiva biståndsbeslut i långt större omfattning än Malmö, säger hon.
Dario Espiga (S), kommunalråd i Göteborg, är positiv till Malmös beslut.
– Det är en glädjande nyhet som vi kommer att följa noggrant, säger han.
Men han ser också en risk för praktiska problem när barnen måste uppge för kommunen var de bor.
Oklarheter
Hur länge ett papperslöst barn ska ha vistats i Malmö för att ha rätt till bidrag och vilka intyg som ska krävas är oklart.
– Vi hade en juridisk genomgång på fyra timmar före jul. Det har funnits frågor från socialsekreterare som gjort på olika sätt, säger Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö.
Varför har ni inte utrett ekonomiska konsekvenser av beslutet?
– Det här tolkades inte som något nytt, utan som ett förtydligande av det som redan gäller, säger Carina Nilsson.
I stadsdelarnas remissvar inför beslutet står det bland annat att det är svårt att uppskatta omfattningen av insatsen och att begreppet ”akut period” är otydligt.
Utan pengar, familj och släkt
FN:s barnkonvention är grunden för Malmös beslut att bevilja försörjningsstöd för papperslösa barn. Men samtidigt måste barnen uppge för kommunen var de bor för att få stöd.
– Vi måste kunna identifiera människor. Vi måste veta var de bor och var de har bott sista tiden. De måste kunna visa det i samband med att vi gör en utredning, säger Birgitta Vilén Johansson, chef för individ- och familjeomsorgen i Malmö.
Enligt Vilén Johansson är det vanligt att socialtjänsten möter personer, utan pengar, familj och släktingar, som rört sig över kommungränserna.
– Lagen säger att vi har ansvar för alla som vistas i kommunen. För många människor handlar det om akuthjälp, att man är strandsatt i Malmö utan en spänn på fickan. Om man då har tagit sig hit från Stockholm så får man en biljett tillbaka.
Malmös nya riktlinjer
”Vid bedömningen av barns behov av stöd och hjälp, kan principen (om barnets bästa) användas på så sätt att barnen i alla avseenden behandlas som om de vore bosatta i Malmö stad. Detta betyder försörjningsstöd enligt full norm och rätt till bistånd för sin livsföring i övrigt på samma villkor som barn bosatta i kommunen. För att barn som vistas i vår kommun ska ges skäliga levnadsvillkor rekommenderas att principen används på detta sätt. Om det är en barnfamilj som söker sig till socialtjänsten innebär det att barnen i familjen ges full norm men inte de vuxna samt att hela familjen bör beviljas bistånd avseende en bostad som ger barnen en skälig levnadsnivå.”
Källa: Malmö stad (TT)