Redan år 2000 uppmärksammade det brittiska tv-bolaget Channel 4 hur pojkar utnyttjades på kakaoodlingar i Elfenbenskusten.
Den nya rapporten visar att läget på odlingarna knappt förändrats något. Swedwatchs studie, som bland annat baseras på intervjuer på plats i Elfenbenskusten och Ghana, avslöjar svåra missförhållanden.
Fortfarande kan så många som 284.000 barn vara sysselsatta på odlingarna i de västafrikanska länderna Nigeria, Ghana, Kamerun och Elfenbenskusten. 70 procent av all världens kakao produceras i Västafrika.
Avhuggna kroppsdelar
Förutom att arbetsförhållandena för barnen är dåliga så förekommer skador från giftiga bekämpningsmedel, medel som sedan länge är förbjudna i Sverige. Det finns även exempel på att barn fått kroppsdelar avhuggna i samband med att de röjt ny åkermark med machete.
Barnen riskerar att luras på sin lön och hålls ibland kvar av bönderna under slavliknande förhållanden, visar rapporten. Bakgrunden är att odlarna får dåligt betalt för sin kakao.
-Att lura och utnyttja sin jobbare är ett sätt för odlarna att gå jämnt upp ekonomiskt, säger Örjan Bartholdsson på Swedwatch.
Chokladföretagen hävdar att de gör sitt bästa för att utbilda kakaoodlarna.
-Vi går igenom hur man kan minska användningen av bekämpningsmedel och fel sorts bekämpningsmedel. Och hur man skyddar sig, hur man lyfter rätt och hur man använder moderna verktyg, säger Håkan Björklund, vd på branschorganisationen Chokofa till Aktuellt.
Inga förbättringar
Men de första larmen om barnarbetare i kakaofälten kom redan för fem år sedan. Då sade de stora chokladproducenterna att de skulle skärpa kontrollerna. Swedwatchs rapport visar att det i princip inte har skett några förändringar.
Ett system för kontroll och uppföljning av arbetsvillkoren inom kakaoindustrin skulle vara klart i juli 2005. Men industrin har nu skjutit fram starten till 2008.
Enligt rapporten existerar ingen egen kontroll från chokladproducenternas sida. Branschorganisationen hävdar att det är för svårt att kontrollera produktionen i krigshärjade länder som Elfenbenskusten.
-Det är en väldigt viktig bit för oss att vara kvar i Afrika. Att bojkotta och bara byta leverantör skulle inte, tror vi, hjälpa dem som jobbar på odlingarna, eftersom det inte finns så många andra grödor som direkt ger en intäkt, säger Håkan Björklund på Chokofa.
Brita Westelius, informationschef på Kraft Foods, en av de stora svenska chokladproducenterna, önskar att hon kunde ge en annan bild av arbetssituationen på kakaofälten, men det kan hon inte.
-Men jag kan försäkra att vi jobbar allt vi kan med både tid och resurser i form av pengar för att försöka förändra den situation som råder i dag, men vi möter väldigt svåra förhållanden, säger hon till Aktuellt.
120 miljoner barnarbetar på heltid
Enligt FN:s barnrättsorganisation UNICEF finns det i dag 246 miljoner barnarbetare i världen. 120 miljoner av dessa barn arbetar heltid och barnarbetet ökar snabbt, skriver UNICEF.
FN: barnkonvention antogs 1989 och har i dag undertecknats av samtliga 194 länder utom USA och Somalia.
I konventionen står det att ”du har rätt att skyddas mot att utnyttjas ekonomiskt, och mot arbete som skadar din hälsa eller hindrar dig att gå i skolan. Barn under 12 år får inte arbeta alls”.