Fortsatt tvångsvård för Bergwall

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnade Rättsmedicinalverket in sin utredning av Sture Bergwalls psykiska hälsa till förvaltningsrätten i Falun. De anser att tvångsvården ska fortsätta men att det kan ske i öppen form.

Det här betyder att Bergwall kan komma att släppas från Säter.

– De anser att han ska få fortsatt vård men i öppen form, säger lagman Johan Montelius vid förvaltningsrätten i Falun till Aftonbladet.

Fallet Thomas Quick

– Det är fortfarande tvångsvård, men det innebär att man inte behöver vistas på sjukhusinrättning, säger Johan Montelius vidare.

Hur den kommande vården ska läggas upp kommer att föreslås av chefsöverläkaren.

Bergwall twittrar

Sture Bergwall själv kommenterar resultatet av utredningen så här på twitter: ”Framgång. Jag och min familj gläds över yttrandet från Göteborg – snart kan vi umgås i frihet”.

– Bergwall är oerhört glad, säger advokaten Thomas Olsson till SVT.

Får vistas i samhället – under vissa villkor

Jan Cederborg, verksamhetschef vid en av landets rättspsykiatriska regionkliniker, förklarar beskedet:

– Man kan säga att tvångsvård i öppen form innebär att man lämnar den slutna vården och de eventuella restriktioner som finns där och får vistas ute i samhället, men oftast är det en villkorad vistelse.

Villkoren kan se olika ut. Det kan exempelvis röra sig om att patienten måste lämna drogtester flera gånger i veckan, att den kanske måste bo på ett speciellt ställe, ägna sig åt en särskild sysselsättning och så vidare. Patienten följs kontinuerligt upp.

– Utskrivande enhet har ansvaret och ska också återta patienten om det inte fungerar, om de bedömer att patienten börjat att svaja i sin hälsa eller om samhällsskyddet riskerar att sättas ur spel, säger Cederborg.

Innan förvaltningsrätten, eller högre instans, kan ta ett beslut om att den slutna tvångsvården ska upphöra måste vissa villkor vara uppfyllda.

– Patienten måste vara så frisk som möjligt samt ha det ordnat med bostad och sysselsättning. Dessutom måste det finnas en plan för hur man hanterar risken för återfall i brottslighet, säger Jan Cederborg.

Nu ska Säter säga sitt

Utredningen, som företagits av rättspsykiater, psykologer och socialutredare från RMV:s enhet i Göteborg, har pågått under sex veckors tid.

Såväl representanter för Säter som Sture Bergwall själv har nu möjlighet att yttra sig om utredningen, enligt Johan Montelius. Säter har tidigare sagt att de inte anser att Bergwall kan släppas.

– Säter måste nog få ett par veckor på sig för de måste eventuellt ändra sitt yrkande, säger han.

Ändrar Säter sig och anser att Bergwall kan tvångsvårdas utanför sjukhuset så måste de lämna en vårdplan som visar hur det ska gå till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet