Forskarna har i laboratorieförsök visat att mjölksyrebakterier från bins honungsmage kan motverka antibiotikaresistenta sjukdomsbakterier. Foto: TT

Bihonungsbakterier läker svåra sår

Uppdaterad
Publicerad

Bakterier från bihonung kan i framtiden bli ett alternativ till antibiotika, hoppas forskare i Lund. De har bland annat botat svårläkta sår på hästar.

– Vi har hittat de här bakterierna i alla sorters bin över hela världen, säger Alejandra Vásquez, teknisk doktor i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet.

Det här har ingen sett tidigare eftersom mjölksyrebakterierna behöver vara levande och bara överlever några veckor i honungen under själva produktionen. Honung från affären fungerar därför inte, förklarar Alejandra Vásquez.

Forskarna har i laboratorieförsök visat att mjölksyrebakterier från bins honungsmage kan motverka antibiotikaresistenta sjukdomsbakterier.

Främst inriktar de sig på att med honungsbakteriernas hjälp bota svårläkta sår. Pilotstudier på ett tiotal hästar har gett goda resultat – samtliga hästars sår läkte. Nästa steg är att under hösten göra pilotstudier på människor. Blir resultatet där bra går forskarna vidare med mer omfattande studier på människor. Även här ligger fokus på svårläkta sår.

– Liggsår, bensår, diabetikersår – det är sår som förblir öppna och är väldigt smärtsamma för patienterna. De har ont jättelänge. Ofta är det äldre människor, en underprioriterad grupp, säger Alejandra Vásquez.

Bihonung som alternativ till antibiotika

* Bin har mjölksyrebakterier i sin honungsmage, som i laboratorieförsök visat sig bita på antibiotikaresistenta bakterier.

* Vanlig antibiotika innehåller ofta bara en aktiv substans som inriktar sig på en grupp bakterier. Mjölksyrebakterier från bin kan däremot producera olika antibiotikaliknande substanser beroende på vilka sjukdomsbakterier de möter.

* Bakterierna har i en pilotstudie med hästar också visat goda resultat i att bota svårläkta sår.

Källa: Lunds Universitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.