Bildt: Sverige kan inte ”halka” in i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt (M) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt debatterar det svenska deltagandet i Natos snabbinssatsstyrkor.

Sverige kommer nu för första gången att börja öva med Natos mest kvalificerade förband, snabbinsatsstyrkan NRF (Nato Reaction Forces).

Det står klart sedan Socialdemokraterna ändrat uppfattning och nu säger ja till ett deltagande.

Almedalen 2013

– Jag tycker att det bra. Vi har talat med dem rätt länge för att få dem att inse att det är en bra sak och nu kom det beskedet – ett besked som redan är inlämnat till Bryssel. Vi försöker att bygga säkerhet genom en samverkanspolitik, säger Carl Bildt.

Utrikesministern tycker att det är viktigt att det svenska försvaret kan öva med andra länders försvar inför olika krissituationer .

– Det ger oss nu nya möjligheter.  

Jonas Sjöstedt beklagar beslutet som han ser som ytterligare ett steg på vägen mot ett Nato-medlemskap.

Sverige en de facto-medlem

– Vi blir mer och mer en de facto-medlem. Svensk trupp under Natos befäl i Afghansistan, stora Natoövningar i svenskt luftrum och nu ska vi vara en del av deras stridsgrupper. Någonstans passerar man en punkt där trovärdigheten för vår alliansfrihet upphävs och vi ses av omvärlden som en del av Nato och då tappar vi en viktig plattform också i utrikespolitiken. 

Carl Bildt menar dock att Sverige inte kan ”halka in” i Nato.

– Ska vi gå med så är det ett stort beslut för riksdagen och vi har ingen politik där vi går in i ömsesidiga försvarsförpliktelser men vi har en politik för samverkan när det gäller säkerhetspolitik.

Samverkan i säkerhetspolitik är bra

Bildt menar att Sverige genom att gå med i snabbinsatsstyrkan har vi möjlighet att också öva med exempelvis Finland och Ukraina.

– Så samverkan i säkerhetspolitik är bra, konstaterar utrikesministern.

– Det är samma strategi som när man skivar en korv, tycker Vänsterledaren, som menar att vi nu närmar oss Nato steg för steg.

– Risken är ju också att det blir som med EU:s stridsgrupper som Sverige också varit med i – det blir väldigt dyrt och de har aldrig använts. Samtidigt har vi också en förtroende kris för försvaret på hemmaplan och jag menar att det är betydligt viktigare att ha en trovärdig försvarsorganisation i Sverige i första hand och det är frågan om vi klarar det i dag innan vi satsar på nästa storstilade projekt.

Mandat från FN

Jonas Sjöstedt tycker dock att Sverige fortsättningsvis ska ställa upp under FN:s flagg när FN kallar.

– Men det ska vara på mandat från FN:s säkerhetsråd vilket det inte är för Natoländerna att det ska vara.

– De operationer vi är med i där Nato är i ledning är på mandat från FN:s säkerhetsråd. Jag tycker, som Sveriges utrikesminister, att det är viktigt att vi har en tydlig fredsprofil i världen. Sen ska man ju historiskt vara medveten om att hade Vänsterpartiet fått som de vill så hade vi inget svenskt försvar över huvudtaget. Nu säger Jonas att han ska försvar, det är bra och jag välkomnar detta, men är du mot det så kallade ”Super Jas” då har vi inget luftförsvar värt namnet – då kan vad som helst flyga omkring här i luften. Vi måste ha ett trovärdigt, kvalificerat försvar också med bra Gripen-flygplan, sade Carl Bildt.

– Jag menar att Carl Bildt inte ger en riktig bild av vår försvarspolitik – Gripen kan vi lämna därhän. Bildt menar att vi helst ska ha ett FN-mandat medan jag menar att vi ska ha ett FN-mandat – där går en skiljelinje och jag menar ett det är en grundpelare i det svenska försvaret att det ska vara på det viset. Jag tror också att den uppdaterade Jas kan bli en gökunge som tränger ut andra investeringar och därför ingen självklarhet att det är den man ska satsa på, sade Jonas Sjöstedt.

– Det är viktigt för Sveriges utrikespolitiska trovärdighet som fredsaktör att vi kan ställa upp. Och även om vi inte kan vara med på allt så ska vi ha förmågan att ställa upp på åtskilligt. Men sen måste vi också ha ett bra försvar på hemmaplan och kan vi inte försvara luften över oss så är allting annat relativt värdelöst. Därför måste vi ha en version av Gripenplanen som klarar av att mäta sig med det som finns i närområdet. Vad vill Vänsterpartiet ha? Ska vi köpa några gamla drakar och använda som flygförsvar?, svarade Carl Bildt.

Se hela debatten i klippet högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet