– Nio EU-länder tar emot 90 procent av alla asylsökande, men de nio länderna börjar tröttna på det, säger Billström i en intervju med tidningen Wall Street Journal. Av de cirka 80.000 syrier som hittills sökt skydd i Europa har över 50.000 sökt till Sverige och Tyskland.
Italien pekas ut
SVT:s korrespondent i Rom Kristina Kappelin rapporterar att det kom 42.000 tusen migranter och flyktingar till Italien under 2013, men bara drygt hälften sökte asyl.
Italienska myndigheter anklagas för bristande registrering och för att lämpa över ansvaret för flyktingmottagandet på andra EU-länder. Migrationsverket är väl medvetet om problemet.
– Om ett land som Italien kanske inte lyckas registrera alla ärenden så beger sig de personerna någon annanstans. Det är inte säkert att alla reser till Sverige. Men man kan se att det blir andra länder som tar det ansvaret, säger Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef vid Migrationsverket.
Tolv länder undersöks
EU-kommission undersöker just nu om tolv EU-länder bryter mot regelverket.
Billström krävde vid justie- och inrikesministrarnas senaste möte i Bryssel att varje land nu tar sitt ansvar och följer EU-lagstiftningen.
Samtidigt måste EU-kommission agera mer kraftfullt. Risken är att Billström talade för döva öron. I mer än 20 års tid har frågan om en jämnare fördelning av flyktingar mellan olika EU-länder diskuterats, utan att det blivit någon förändring.