Björklund om kaoset kring lärarutbildningarna

Uppdaterad
Publicerad

Både högskolor och lärarfack är kritiska efter dagens besked om att flera tunga lärosäten förlorar rätten att examinera grundskollärare. Men utbildningsminister Jan Björklund försvarar processen.

En rad svenska högskolor förlorar rätten att examinera grundskollärare. Det står klart efter att Högskoleverket granskat alla ansökningar från landets lärosäten.

Flera rektorer var i dag besvikna och riktade kritik mot hur processen med att utvärdera lärarutbildningarna gått till.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP), medverkade i fredagens Aktuellt.

-Nu visar det sig att vissa lärarutbildningar inte håller måttet. Det är en viktig signal för att visa att vi nu höjer kraven på lärarutbildningarna, sa han.

Men processen har pågått i flera år och slutar ändå i kaos?

-Ja, vissa har helt enkelt inte tillräckligt hög kvalitet. Men jag gav universitetskanslern i uppdrag att vara stentuff och det har han varit.

-Klart att de rektorer som blivit av med examinationsrätten är oroliga. Men den här åtstramningen är strategiskt viktig för Sverige, sa Björklund.

Lärarbrist

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén varnade i Aktuellt för att dagens besked kan leda till akut lärarbrist. Bland annat riskerar hela Norrland att stå utan lärarutbildning.

-Svensk skola behöver fler välutbildade lärare, men nu får vi färre. Vi kommer inte att klara lärarförsörjningen i hela Sverige, sa hon.

-Men vad är alternativet? Vi kan ju inte ha lägre krav på lärare i Norrland än i övriga Sverige, sa Jan Björklund.

Jenny Modin

jenny.modin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.