Jan Björklund och internatskolan Lundsberg. Foto: Scanpix

Björklund: ”Reglerna är glasklara”

Uppdaterad
Publicerad

Att internatskolan felaktigt kvitterat ut miljontals kronor är inte okej.

Återigen avslöjas komprometterande uppgifter om den privata internatskolan Lundsberg i Värmland. Det är SVT:s Uppdrag granskning som berättar att skolan under tre år felaktigt fått ut nära tre miljoner kronor i statsbidrag. 41 av 146 utbetalade bidrag var fel.

Statsbidrag ska bara betalas ut om båda föräldrarna till en elev är varaktigt bosatta utomlands, annars är det hemkommunens skolpeng som ska gå till skolan. 

Lundsbergs skola

Men för 13 elever har Lundsberg fått ut kommunal skolpeng och statsbidrag – och det är inte heller tillåtet.

–Det som måste ske nu är att de betalar tillbaka pengarna och att Skolverket får utreda hur det har gått till när Lundsberg år efter år kunnat få flera miljoner i bidrag på fel grunder,  sa utbildningsminister Jan Björklund (FP) när han gästade Aktuellt i kväll.

Lundsbergs rektor säger att pengarna ska betalas tillbaka om det blivit fel, men skyller det inträffade på en oerfaren ekonomichef och krångliga regler:

–Varför har inte Skolverket reagerat utan bara betalat ut det här? Har inte de ett granskningsansvar i så fall, säger Staffan Hörnberg, rektor Lundsberg, till SVT.

Jan Björklund håller inte med om att reglerna skulle ha varit svårbegripliga.

– Reglerna är glasklara, jag tittade på det precis innan jag kom hit och de är inte ett dugg luddiga. Skolan har ansvar för att kontrollera att uppgifterna på ansökningar som skickas in är korrekta.

Skolverket menar att det inte har ett ansvar att granska ansökningarna, något som Jan Björklund anser att det har:

-Statlig myndighet har också makt och myndighet att granska uppgifterna i en ansökan.

Jan Björklund säger att Skolinspektionens fortsatta granskning av Lundsberg blir avgörande för skolans framtid.

–Jag ser rapporterna om pennalism som ännu mer allvarliga än det som framkommit om ekonomin. Just nu har Skolinspektionen en pågående granskning och beroende på resultatet av den granskningen kan jag tänka mig långtgående konsekvenser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet