• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bortre tidsgräns i sjukförsäkringen tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kommer att försvinna. Enligt uppgifter till SVT är partierna överens i den stora utredningen om socialförsäkringarna som kommer i morgon, måndag.

Det var alliansregeringen som införde nya sjukregler den 1 juli 2008. En maxtid på 2,5 år infördes för hur länge man får vara sjukskriven.

De människor som är allvarligt sjuka och till exempel kräver tung sjukhusvård eller är så svårt sjuka att de saknar verklighetsuppfattning fick vara kvar, men resten blev av med sin ersättning.

Kritiska röster

Konsekvenserna av de nya sjukreglerna för enskilda individer började snart märkas och kritiska röster höjdes från olika håll. Kritikerna hävdade att sjuka människor riskerade att hamna i fattigdom.

Den nu sittande regeringen uppskattar att 75.000 människor blivit utförsäkrade fram till slutet av 2013. Regeringen har länge velat slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, men oppositionen har varit kritisk till planerna som man ansett var en återgång till en tid då fler blev sjukskrivna under en längre tid.

Partierna överens

Nu erfar SVT Nyheter att partierna i den parlamentariska utredningen om Socialförsäkringarna är överens om att gå kritikerna till mötes och att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort. Vilket man formulerar på följande sätt:

”När de förstärkta insatser som kommittén föreslår är införda kan den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen ersättas av en regelbunden kontroll där Försäkringskassan med högst ett halvårs mellanrum utreder den sjukskrivnes arbetsförmåga, behov av arbetslivsinriktad rehabilitering eller om det är motiverat att bevilja en sjukersättning.”

Och, enligt de uppgifter som SVT tagit del av, ska detta ske bland annat i samband med att samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska inledas tidigare för dom människor som behöver arbetslivsinriktad rehabilitering.

Axén: ”Har fyllt sin funktion”

Enligt Gunnar Axén (M), som är kommitténs ordförande, föreslår de att det förstärkta samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, som i dag kommer in efter två års sjukskrivning, tidigareläggs till månad 15.

Efter ett års sjukskrivning införs kontroller då Försäkringskassan ska utreda behovet av arbetslivsinriktad rehabilitering och arbetsförmåga.

– Det ska ske löpande med högst sex månaders mellanrum, säger Axén till TT.

Samtidigt försvarar Axén den bortre tidsgränsen och säger att den har fyllt sin funktion.

– Den har varit bra, men kan vi ersätta en bra ordning med en bättre ordning ska vi givetvis göra det, säger han.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill inte kommentera utredningen innan den presenteras.

Fakta: Utförsäkrade

  • I juli 2008 infördes en maxgräns för hur många dagar en person kan få sjukpenning.
  • Utförsäkrade brukar de kallas som når den bortre tidsgränsen efter 914 sjukskrivningsdagar (två och ett halvt år) och inte anses ha rätt till fortsatt ersättning.
  • De flesta går över till arbetslivsintroduktion vid Arbetsförmedlingen och får då aktivitetsstöd som ersättning.
  • Efter tre månader kan man återigen ansöka om sjukpenning.
  • Totalt har tiotusentals personer utförsäkrats sedan reformen. Det handlade, vid en undersökning för ett knappt år sedan, om cirka två procent av alla startade sjukfall.
  • En majoritet återvänder till Försäkringskassan.
  • 2013 återkom 65 procent till Försäkringskassan, mot 58 procent år 2012

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.