Foto: Scanpix

Broccoli skyddar mot radioaktiv strålning

Publicerad

Ett ämne som finns i vitkål, blomkål och broccoli ger ett effektivt skydd mot höga doser av radioaktiv strålning, enligt en ny studie.

Ämnet, som har beteckningen diindolylmetan (DIM), har tidigare visat sig kunna motverka cancer hos människor,

I den nya studien, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, har forskarna utsatt råttor för, i normala fall, dödliga doser strålning.

Därefter började man omedelbart behandla en del av djuren med dagliga injektioner av diindolylmetan. Behandlingen fortsatte sedan i två veckors tid.

Klarade dödlig dos

Resultatet är anmärkningsvärt. Över hälften, 60 procent, av de behandlade råttorna levde fortfarande 30 dagar efter att de utsatts för strålningen, medan alla de obehandlade djuren dog inom loppet av tio dagar.

Forskarna, som är verksamma i USA och Kina, varierade testet ytterligare. De gav den första injektionen ett dygn innan stråldosen, och ett dygn efteråt, men slutresultatet och slutsatsen blev detsamma: Diindolylmetan ger ett förvånansvärt kraftfullt skydd mot radioaktiv strålning.

Detta visade sig tydligt när forskarna också testade ämnet på mänskliga bröstceller. De fann att diindolylmetanet aktiverade proteiner som styr cellernas reaktioner på stress och dna-skador.

Kål och broccoli

Forskarna tror att ämnet, som kan ges till människor i varierande doser utan att biverkningar uppstår, i första hand skulle kunna användas som skyddsfaktor för patienter som tvingas utstå strålterapi mot cancer.

Oftast leder strålterapi till en minskning av antalet röda och vita blodceller, men hos mössen som injicerats med diindolylmetan var cellförlusterna relativt små.

Hur som helst är det uppenbart att vi bör äta mer grönsaker från kålsläktet Brassica. Alla arterna inom släktet – blomkål, vitkål, rödkål, broccoli – innehåller diindolylmetan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.