Brodern: De försökte fly från al-Shabaab

Uppdaterad
Publicerad

UD får kritik för hanteringen av fallet med de två svenskar som åtalats i USA misstänkta för terrorbrott i Somalia. En bror till en av männen säger till TT att Sverige missade chansen att få hem dem – och att de i själva verket var på flykt undan al-Shabaab.

– De satt och pillade sig i naveln och beslutade att inte kämpa för de här pojkarna. Martin Schibbye och Johan Persson fick en bra behandling. Mehdi Ghezali hämtade de från fängelse två gånger. Men det här fallet blundar de för, säger brodern i en intervju med TT.

En 27-åring och en 29-åring, båda svenska medborgare med ursprung i Somalia, står åtalade för terrorbrott vid en federal domstol i New York. De anklagas för att ha hjälpt den militanta rebellgruppen al-Shabaab i Somalia, som är terrorstämplad av USA. Åklagaren är säker på sin sak och kallar dem för ”riktiga terrorister”.

Rekryterad i Sverige

29-åringen, som då bodde i Stockholmsområdet, rekryterades till al-Shabaab för fyra år sedan – något som fick hans upprörda familj att säga upp kontakten. Via släktingar i Somalia har brodern fått veta att de två svenskarna, som kände varandra sedan tidigare, snart insåg att den utlovade frihetskampen i själva verket var ett fängelse.

– De bevittnade själva folk som har försökt ta sig därifrån och anklagats för spioneri och blivit skjutna. De ville inte hamna i en likkista, så de höll käft och väntade på rätt tid att ge sig iväg, säger 29-åringens bror.

På flykt

Enligt honom kom tillfället i somras, efter att de två männen tillbringat månader i fängelse hos ett misstänksamt al-Shabaab. En 23-årig brittisk somalier, som även han står anklagad i USA, var med. Väl ute ur Somalia greps de i Djibouti och förhördes av såväl amerikanska som lokala myndigheter, säger 29-åringens amerikanske advokat Ephraim Savitt.

Även UD kopplades in och diskuterade med Djibouti, som sade sig vara villigt att låta svenskarna återvända till Sverige, uppger advokat Thomas Olsson som företräder de båda familjerna i Sverige.

I mitten av november kom det snopna beskedet – de båda hade utlämnats till USA.

Vad gick snett?

– Det är djupt olyckligt att de inte fick återvända och för mig oförklarligt att de överfördes till USA eftersom de inte begått något brott mot amerikanska mål, säger Olsson, som nu väntar på svar från UD om hur förhandlingarna egentligen gick till – och vad som gick snett.

UD har från början hävdat att Sverige ”inte haft någon möjlighet” att påverka utgången.

TT: Hade ni någon process igång när de satt i Djibouti för att i stället få dem överlämnade till Sverige?

– Det har jag ingen information om, svarar UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.