– Det här är ett paradigmskifte i svensk jobbpolitik. Nu går vi från den ensidiga skattesänkarstrategin till att investera, säger statsminister Stefan Löfven till SVT:s politikreporter Kerstin Holm.
Paketet i stort är indelat i tre delar, en handlar om investeringar i infrastruktur och bostäder, en om mer aktiv näringspolitik som ska ge ökad efterfrågan på arbetskraft samt satsningar på aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildning.
Under 2016 satsas 16 miljarder kronor.
I utbildningsförslagen ingår också utbildningskontrakt för unga och traineejobben. För traineejobben föreslås närmare en halv miljard kronor 2015 och för 2016 1,24 miljarder.
Fas 3 ska försvinna
Planen är att drygt 3.200 traineejobb nästa år och 9.000 år 2016. I valrörelsen utlovades dock 32.000 nya jobb för unga.
– Någonstans måste man börja och antalet ska upp så fort som möjligt, säger Löfven.
– Det är en infasning för alla åtgärderna, som extratjänsterna också. Vi kan inte komma upp i 100 procent direkt.
Löfven sade också att den kritiserade Fas 3 ska försvinna.
– Det ska också ske under mandatperioden, säger Löfven
Utöver uppskattningar om antal traineejobb och extratjänster som kan bli följden av regeringens förslag hävdar både statsministern och vice statsministern Åsa Romson (MP) att det är svårt att ange siffror för hur många jobb de olika förslagen kan ge.
– Vi är väldigt skeptiska till alla dem som tidigare uttalat att exakt så här många jobb ger det, så fungerar inte arbetsmarknaden. Men däremot vet vi att om vi satsar på investeringar i järnväg och bostäder så ger det jobb, säger Löfven.
Alliiansen inte imponerad
Moderaterna och Folkpartiet är inte imponerade av regeringens jobbpaket.
– Det var inte många nya jobb som Löfven och Romson presenterade i dag. Visst finns det 400 miljoner kronor till företagen, men det väger lätt mot att det samtidigt höjs skatter på arbete med sammanlagt 25 miljarder. Det är 50 gånger så mycket och det skulle slå hårt mot jobb och tillväxt, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen till SVT.
Folkpartiledaren Jan Björklund har inget emot satsningar på fler utbildningsplatser och infrastruktur, men är kritisk mot vad han kallar ”ams-åtgärder”, det vill säga traineejobb och extratjänster.
– Att höja skatten på riktiga jobb i företag och i välfärdssektorn för att finansiera nya låtsasjobb som man inrättar, det är fel tänkt. Det här kommer inte att leda till fler jobb. Tvärtom. Högre skatter på jobb leder till färre jobb, säger han.
De skattehöjningar Björklund och Kinberg Batra syftar på är bland annat höjd arbetsgivaravgift för unga, höjd löneavgift för äldre över 65 år och höjd inkomstskatt för höginkomsttagare.
Fakta: Jobbsatsningar 2015
* 3.200 traineejobb för unga: 0,45 miljarder kronor (mdr)
* 4.400 extratjänster för långtidsarbetslösa: 0,48 mdr
* Fler utbildningsplatser/utbildningskontrakt för unga: 2,7 mdr
* Infrastruktursatsningar: 1,94 mdr
* Bättre service och bredband på landsbygden: 0,4 mdr
* Mer pengar till Arbetsförmedlingen: 0,91 mdr
* Stöd till export och turism: 0,1 mdr
* Lägre sjuklönekostnader för företag: 0,3 mdr
* Övrigt: 0,2 mdr