• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: tt

Bytte namn till Niklasson för att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Med exotiskt namn sökte han hundratals jobb utan att ens få komma på intervjuer. Då hittade Faje Gani, vd på Nöjesguiden, på ett alter ego. – Jag kallade mig Alex Niklasson och fick en intervju på första försöket, berättar han i SVT:s Gomorron.

Han är förvånad över SVT:s granskning som visar på en stor brist av styrelseledamöter i större börsbolag.

– Jag är lite förvånad över nyckeltalen som tagits fram, bara elva stycken utomeuropeiska styrelseledamöter i globala företag som främjar mångfald. Jag tror de är väldigt medvetna om att det krävs andra typer av människor för att skapa dynamik.

Brist på mångfald hos toppbolagen

Vad tror du att det beror på – fördomar, eller?

– Jag tror det har att göra med att man kanske inte har access till de människorna. Det är konstigt för att de har ju i bolaget människor med en annan typ av bakgrund , men ju högre upp man kommer, i alla fall  för min del som gjort en resa, så har jag har märkt att desto ensammare har jag känt mig och desto mer homogent har det varit.

Att Faje Gani lyckades tror han beror envishet och att han tjatade till sig intervjuer. Men för att komma dit var han alltså tvungen att kalla sig Alex Niklasson.

– Alex Niklasson var ett år yngre med sämre meriter, men han fick fortfarande intervjuer, säger Faje Gani.

Enklast rekrytera från sitt nätverk

Azita Shariati, vd för Sodexo, är övertygad om att bristen på styrelseledamöter med annan bakgrund handlar om rädsla.

– Man är rädd för att få in fel personer i sina bolag och styrelser, då är det enklast att gå till sitt nätverk och rekrytera därifrån, man vill vara trygg.

Hon säger att hon hade turen att hamna på ett företag som var värdestyrt och såg kompetensen hos individen.

– Man var övertygad om att kompetensen inte sitter i hudfärg eller hårfärg. Man tittade på de talanger som fanns i bolaget och tittade på vad de kan göra för bolaget och inte vad bolaget kan göra för dem och vidareutvecklade deras kompetenser.

Vad är bästa tipset för ett bolag som vill ha förändring?

– Kliv in i matchen.  Jag tror inte det är svårare än att man sätter upp tydliga målsättningar för vilka förändringar man vill göra. Förändringar är svårt, absolut, men ibland behöver man liksom kliva in i matchen för att ändra det, säger Faje Gani.

– Sätt tydliga mål. Vi gick från 14 procent kvinnor i styrelsen till 50 procent på bara fem år i vår ledningsgrupp, avslutar Azita Shariati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på mångfald hos toppbolagen

Mer i ämnet