Ersättningsnämnden, den myndighet som ska utreda de barnhems- och fosterbarn som utsatts för övergrepp under 1920 och 80-talet, har nu börjat arbeta. Ett av de första ärendena som prövas är Inger Kärne, från Örebro, som är döende i cancer.
Blev misshandlad
Inger Kärne har valsat mellan olika barnhem och fosterhem sedan hon var i ettårsåldern. I ett av fosterhemmen utsattes hon för åratal av psykisk och fysisk misshandel.
– Att aldrig vara önskad, att aldrig få en kram, att bara få en ny örfil. Det fanns en käpp i farstun där man kom in som jag skulle hämta när jag skulle få stryk, berättar Inger.
Förra hösten hölls en upprättelseceremoni, och regeringen lovade de drabbade 250.000 i skadestånd.
Sedan dess har Inger fått en dödlig diagnos med en cancer som spritt sig i kroppen.
Fick först nej
När SVT träffade henne i höstas hade hon just fått nej till förtur på skadeståndsbegäran.
Efter tv-inslaget, ringde hennes försvunna systrar:
– Det har betytt väldigt mycket för mig, att hitta mina systrar igen. Vi har pratat väldigt mycket om det som hände. Ibland kanske det låter negativt, när vi pratar, men det är också ett sätt att behandla det terapeutiskt, berättar Inger Kärne.
Ersättningsnämnden, som ska dela ut skadestånden, startade vid årskiftet.
Hittills har de fått in 2.228 ärenden, och 56 personer har fått förtur, och Inger Kärne är nu en av dem:
– Jag tror tyvärr då också att efter att ha resignerat så många gånger och ha blivit sviken så många gånger, att inte ens gnistan av hopp finns kvar. Att det skulle vara möjligt att det blir så.
Men ändå hon hoppas leva länge nog för att få sin ersättning:
– Om jag får dem innan här så kan ju även jag ha planer.
– Vad har du för planer?
– Det är privat och det vill jag liksom inte berätta om. Men det skulle betyda väldigt väldigt mycket för mig. I de här pengarna finns en upprättelse.