• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Margit Silberstein, kommentator Foto: SVT

”Damberg klarade sig väl i debatten”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsårets sista partiledardebatt var ovanlig på det sättet att den delvis handlade om Sveriges roll i EU. En annan avvikelse var att Socialdemokraterna företräddes av riksdagsledamoten Mikael Damberg som fick ta på sig lånta fjädrar och vara ”stand in” för Stefan Löfven.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är det bråttom att fatta beslut om hur Sverige ska förhålla sig till den dramatik som utspelar sig inom EU. Redan om ett par veckor ska medlemsländerna ta ställning till omvälvande förslag från EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso. Förslagen innebär att självbestämmande flyttas från de nationella parlamenten till EU i syfte att ta EU ur krisen.

Det handlar till exempel om ett omfattande gemensamt ansvar för de olika ländernas skulder. Fredrik Reinfeldt uttryckte skepsis till att Sverige ska ta ett större ansvar för andra länders ekonomiska kris utöver avgiften på 30 miljarder som Sverige betalar till EU idag.

Något besked hur de andra partierna ställer sig till de krav som kan ställas på Sverige kom inte fram under debatten, men med tanke på frågornas laddning borde det bli het diskussion de närmaste dagarna.

Damberg klarade sig väl

Mikael Damberg, som fick låna rampljuset från partiledare Stefan Löfven några timmar, är ingen duvunge. Han klarade sig väl i debatten med statsminister Fredrik Reinfeldt och ställde krogmomsen mot vad han såg som brister i skolan. Sänkt krogmoms och halverad arbetsgivaravgift för unga är regeringens flaggskepp för att jobben ska bli fler.

Socialdemokraterna har gjort dem till sina vassaste vapen mot regeringen. Till stöd för sin kritik radar Socialdemokraterna upp experter som anser att det inte finns belägg för att vare sig krogmomsen eller den halverade arbetsgivaravgiften har någon märkbar effekt på sysselsättningen. Därför ska de avskaffas.

Reinfeldt svar är att oppositionen vill ”plocka ner” arbetslinjen, öka skatterna och använda pengarna till höjda bidrag. Syftet är att nagla fast Socialdemokraterna som ett bidragsparti, något som  partiledningen är mycket känslig för.

Ingen rödgrön allians

Jimmie Åkesson fick ovanligt mycket mothugg på sina inlägg, som genomgående handlade om vad Åkesson kallar den ansvarslösa massinvandringen. Den som gick ut hårdast var Jan Björklund som kallade Jimmie Åkessons agitation för ”avskyvärd”.

Den rödgröna alliansen är ett minne blott. De tre partierna vässar den egna partiprofilen. Jonas Sjöstedt kritiserade till exempel Miljöpartiet för att tillsammans med regeringen ha drivit igenom en arbetskraftsinvandring med dåliga villkor för dem som kommer hit och jobbar. Den som profilerade sig tydligast i Alliansen var Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund som ställde sig på barrikaderna för att avskaffa föräldraförsäkringens två pappamånader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.