Enligt kläddesignern och beteendevetaren Ulrika Gabriel kan det bero på flera saker – att utbudet i butikerna inte är lika färgglatt, att vi påverkas av omgivningen och vill smälta in, att vi inte vill sticka ut, eller att vi känner oss tröttare på vintern och inte har tid eller lust att tänka på hur vi klär oss.
– Många gånger klär man sig ju också efter hur man mår och är man lite tröttare eller mer nedstämd är det lätt att ta på sig en mörkare färg. Då slipper man ju också sticka ut, vilket vi svenskar ibland är rädda för, säger hon.
Hon menar att man väljer ljusare och mer mönstrade plagg på sommarhalvåret.
– Då känner vi oss glada och blir piggare av solen. Då klär sig många i pastellfärger, det handlar ju också om att butikerna säljer sådana plagg och att man tar efter kollegor, eller de man ser på stan.
Vilken betydelse har färg på kläder?
– Jag känner mig helt klart gladare när jag har på mig eller möter personer med färgglada kläder. När jag har stylat kunder och hjälpt dem med en mer färggrann garderob säger de ofta att de genast får mer energi.
Om vi alla skulle klä oss mörkt på jobbet, hur påverkar det oss då?
– Man ska komma ihåg att det råder dresscode på flera arbetsplatser och att mörka färger ofta är förknippade med makt och status. Det är strikt och lite myndighetsaktigt. Men jag tror att personalen skulle bli muntrare om den införde en dag i veckan då man ska ha mönstrade eller färgglada kläder, en ”happy friday”, istället för en ”happy hour”.
Skulle det kunna bli så att det blir stökigare på arbetsplatsen av starka färger?
– Så kan det vara, eftersom energinivåer kan trissas upp och det riskerar att bli surrigt. Rött är till exempel en väldigt intensiv färg som signalerar kärlek, hot eller hat. Det är därför så få arbetsplatser använder röda uniformer.
Om vi hade på oss mer färg, hur skulle det bli då tror du?
– Sverige skulle nog bli lite gladare.