• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scanpix

Tv-avgift krävs för dator

Uppdaterad
Publicerad

Har du dator måste du betala tv-avgift. Det slår förvaltningsrätten i Luleå fast.

Många har överklagat att Radiotjänst tagit ut tv-avgift av datoranvändare, men det blev alltså avslag.

Av domarna framgår att det är ”tv-mottagare som grundar avgiftsskyldighet, men att definitionen av vad som är en tv-mottagare är avsett att vara teknikneutralt och följa utvecklingen”, skriver domstolen.

TV-avgiften

Kanalerna distribueras direkt på nätet

Sedan i februari sänder SVT alla sina kanaler direkt över nätet (under fliken ”Kanaler” på svtplay.se), och TV4 har sänt direkt på nätet sedan i höstas. Därför tolkar nu Radiotjänst lagen om TV-avgift som att den också omfattar uppkopplade apparater som datorer, mobiltelefoner och läsplattor.

Datorn avgiftspliktig

Många ser på tv via internet. ”Även en dator måste därför enligt domstolen anses vara en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program. Den är därför avgiftspliktig”, enligt domstolen.

Det spelar ingen roll om man inte använder sin dator till att se på tv-program. Huruvida man måste betala en tv-avgift även för läsplattor och mobiltelefoner är ännu oklart.

-Vi har ju bara prövat datorer ännu, säger Anna Renvall, handläggare på förvaltningsrätten i Luleå. Frågan om surfplattor och mobiltelefoner är inte riktigt avgjord än, men vi har ju närmare 200 mål som ligger öppna.

”Rätt vore lägga avgift på skattsedeln”

I kommentarsfält på SVT och i andra sociala medier är många besvikna och upprörda på utslaget. Så här säger Joakim Jardenberg, som är fristående rådgivare inom nya medier, i ämnet:

–Jag är en varm anhängare av teknikoberoende lagstiftning, det är ett viktigt fundament, säger Joakim Jardenberg till SVT. Men det finns en gräns när det går sönder, och då måste lagen istället ändras i grunden. En modern medborgare i Sverige gör ingen som helst koppling mellan SVT/SR/UR och ”mottagare”. Det enda rätta vore att lägga avgiften på skattsedeln och radikalt definiera om public service-uppdraget. I framtiden är den gemensamfinansierade journalistiken placerad i ett produktionsbolag. De skapar innehåll för alla bärare, oavsett om det är text eller ”tv”.

Surfplattor och mobiler ännu ej avgjort

I de överklaganden som väntar på att bli behandlade finns även sådana som rör surfplattor och mobiler, och förvaltningsrätten säger att de ska försöka få till avgöranden i samtliga mål skyndsamt.

Det är dock sannolikt att rätten kommer till samma slutsats vad gäller läsplattor och mobiltelefoner då de redan avgjorda fallen har motiverats med att definitionen av en tv-mottagare ska vara teknikneutral och följa utvecklingen.

Radiotjänst får rätt i sin tolkning

Radiotjänst tycker att det är viktigt att tv-avgift för datorer prövas juridiskt, säger kommunikationschef Johan Gernandt.

-Det är tillfredsställande att förvaltningsrätten har gått på lagstiftarens intention med det teknikneutrala begreppet och därmed ger Radiotjänst rätt i sin tolkning och tillämpning av lagstiftningen.

Blockering spelar ingen roll

Radiotjänst skriver på sin hemsida att det inte spelar någon roll om SVT blockeras på datorn, eller om man har för dålig bandbredd för att se på tv. Det är möjligheten att se på tv via nätet, och det oavsett vilken kanal man tittar på, som föranleder avgiften.

Enligt Radiotjänst har fler än 20.000 personer som har en uppkopplad dator eller dylikt anmält innehav av tv-mottagare självmant sedan i februari.

En del av domarna kommer med all sannolikhet att överklagas till kammarrätten.

Så fungerar TV-avgiften

* Det är riksdagen som beslutar om hur TV-avgiften ska fungera. Avgiften finansierar SVT:s, SR:s och UR:s verksamheter.

* Avgiften är 519 kr per kvartal eller 2076 kr per år per hushåll, vilket motsvarar knappt 6 kronor per dag. Man får då inneha hur många apparater som helst inom hushållet (exempelvis tv i husvagnen på semester, obegränsat antal surfplattor).

* Enligt lagen ska alla som har en tv-mottagare betala tv-avgift. En tv-mottagare är ”en teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program”.

* Det är innehavet som är det avgörande, inte hur mycket man tittar. Har man möjlighet att ta emot tv-kanalerna ska man betala tv-avgift, enligt lagen.

* ”Bakgrunden till finansieringssystemet är att våra folkvalda politiker tycker att det är viktigt att vi i Sverige har oberoende radio och tv. Oberoendet får vi genom att SVT, Sveriges Radio och UR finansieras genom en avgift och inte genom exempelvis skatten. Det tycker våra politiker är så viktigt att det har stiftats en lag som reglerar radio- och tv-avgiften. Lagen som reglerar radio- och tv-avgiften heter Lag (1989:41) om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.” (Källa: Radiotjänst).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-avgiften

Mer i ämnet