Människorättsjuristen Robert Hårdh gästade Aktuellt och diskuterade polisskjutningen i Varberg.

”Det är ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Efter polisskjutningen i Varberg i går väcks frågan om polisen borde ha skjutit.

I Aktuellt sa människorättsjuristen Robert Hårdh att poliserna hade kunna tänka över alternativa sätt:

– Är man fem poliser med skyddsutrustning bör man kunna övermanna en person med kniv.

Mannen som sköts av polisen i centrala Varberg knivskar totalt tre personer, en av dem avled av skadorna. När polisen ingrep slutade det med flera skott och att mannen dog av skotten.

”Känner igen problematiken”

Robert Hårdh, människorättsjurist och chef på Civil Rights Defenders, Sveriges internationella människorättsorganisation, reagerar på händelsen:

Knivdåd i Varberg

– Vi anser att själva händelseförloppet återspeglar en problematik som vi känner igen från liknande polisomhändertaganden. Polisen försätter sig också i en situation på en avspärrad gata där man till slut tvingas dra vapen och skjuta personen. Trots att man är flera personer som kan ingripa och har batonger och hundar till hjälp.

Menar du att det var onödigt alltså att man sköt i det här läget?

– Det krävs en närmare analys vad man slutligen kommer fram till. Det känns som att med fem poliser i närheten och hundpatruller så tycker jag att andra alternativ bör utrönas.

Som vadå till exempel?

– Är man fem utbildade storvuxna poliser med skyddsutrustning, pepparspray och annat bör man kunna övermanna en person med kniv.

Är det inte lätt att vara efterklok? Här står vi i efterhand och tittar och poliserna har en hotfull man som redan har knivskurit flera personer.

– Absolut. Det är en jättesvår situation. Men just därför menar vi att det krävs en uttalad nollvision från polisen där man följer ett tydligt och konkret åtgärdspaket. Som bland annat tar sikte på lagstiftning, utbildning men också den ammunition som polisen använder sig av.

Så du menar att det som brister är fel ammunition, lagstiftningen håller inte heller. Utbildningen, hur man möter den här typen av personer.

– Vi har sett de här dödsfallen som har skett sedan mitten av 90-talet. En majoritet av dem är oftast psykiskt sjuka. Här menar vi att det saknas en beredskap inom polisen, hur man hanterar den här kategorin av personer. Det är ett misslyckande, inte bara för poliser utan för samhället i stort.

Jan Fredriksson, är gruppchef och ansvarig för den delen av utbildningen på polishögskolan och han håller inte med Robert Hårdh:

– Jag tycker att vår utbildning ger en rimligt bra kompetens hos poliser för att bemöta personer med psykiska problem i polisiära situationer, säger han till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Varberg

Mer i ämnet