Det är en medtagen men lättad Niclas Hammarström som pratar med Aftonbladet från Beirut. Han berättar att han hållits gömd på ett hotell i staden sedan han släpptes för tre dagar sedan. Det var först i går som han kunde kontakta familjen i Stockholm.
– Det absolut värsta var ovissheten. Jag tänkte hela tiden på mina anhöriga hemma i Sverige. Det är en enorm lättnad att nu äntligen vara fri, säger Hammarström till tidningen.
Röda korsets internationella organisation ICRC kunde tidigare i dag även föra Magnus Falkehed i säkerhet, uppger en talesperson för organisationen till SVT Nyheter. De två kollegorna har nu kunnat återförenas i frihet.
– Jag mår efter omständigheterna bra och är rörd till tårar över hur många som mobiliserats och ställt upp för min familj, säger Falkehed till DN.
”Svårt att prata”
Magnus Falkehed beskriver en känsla av ”lättnad och lugn” efter den senaste tidens dramatiska händelser.
– Jag har precis kommit till hotellet och nu ska jag raka mig, ta en dusch och försöka hitta en Pepsi eller något att dricka.
Niclas Hammarströms sambo Anna Olsson berättar för SVT att det varit en tuff tid för familjen. I går fick hon för första gången höra sin sambos röst – efter att han försvann i november i fjol.
– Vi har varit jätteoroliga. Och barnen, vi är bara så glada. Det har ju varit jul och det har varit en tuff tid, säger hon.
Misshandlades och fick dåligt med mat
Magnus Falkehed berättar för DN att de två kollegorna, för drygt sex veckor sedan, stoppades vid en vägspärr i västra Syrien där de tillfångatogs och fördes bort av beväpnade män.
– Vi flyttades runt till olika gömställen, säger han.
De har därefter hållits fångna i vad Niclas Hammarström beskriver som en ”kolsvart” källare. Det tog inte lång tid innan de gjorde ett försök att fly – men planerna upptäcktes. Hammarström berättar att han, under flykten, skottskadades i vänster ben.
– Jag hade en enorm tur som klarade mig utan att förblöda, säger han till Aftonbladet.
Efter rymningsförsöket misshandlades de två journalisterna dessutom, enligt Hammarström, ”ordentligt med olika tillhyggen”. Han berättar att han gått ner kraftigt i vikt under tiden i fångenskap och säger att de behandlats dåligt av sina kidnappare.
– Vi fick lite att äta och tilläts bara göra ett toalettbesök om dagen.
DETTA HAR HÄNT
18 november: Magnus Falkehed och Niclas Hammarström reser in i Syrien för en reportageresa. De vill skildra hälsoläget och läkares arbete i landet. Resan sker utan uppdrag från någon mediebyrå men de två journalisterna har kontakt med bildbyrån Kontinent, dit Hammarström är knuten.
22 november: Den sista kontakten mellan Kontinent och journalisterna. De träffar, enligt Aftonbladet, en läkare i staden Yabrod på kvällen.
23 november: De två svenska journalisterna kidnappas på väg ut ur landet och förs bort vid 11-tiden i närheten av städerna Ma'loula och Yabrod.
24 november: Kontaktpersonen i Stockholm blir orolig när de inte får kontakt. Vid efterforskningar får de kontakt med en källa som uppger att Magnus Falkehed och Niclas Hammarström blivit bortförda. Anhöriga underrättas och UD larmas.
25 november: Nyheten om kidnappningen offentliggörs och de två journalisterna hamnar på alla förstasidor. Händelsen utreds av Sveriges ambassad i Syrien.
8 januari: Beskedet kommer om att Niclas Hammarström och Magnus Falkehed släppts fria. Hammarström har då hållits gömd på ett hotell i Beirut medan Internationella Röda korset mottagit den nyligen frisläppte Magnus Falkehed och fört honom till svenska ambassaden i Beirut.
Källa: UD, TT, Aftonbladet