Försvarsmakten har agerat på bästa sätt enligt de uppgifter som funnits till hands, anser Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan.
– Det var mycket imponerande hur snabbt man satte i gång den här stora operationen. Man tvekade inte, och man verkar veta ungefär vad man gör.
Däremot, menar han, är det uppenbart att sökande lider av bristen på exempelvis helikoptrar.
”Alla indicier pekar på Ryssland”
Fortfarande finns ingen officiell bekräftelse på vilken nationalitet den siktade farkosten eller de siktade farkosterna skulle ha. Tomas Ries säger att allt dock tyder på att det skulle röra sig om en rysk operation.
– Har det skett någon krypterad kommunikation från området till Kaliningrad är det ett stark indicium. Sedan är det här andra ryska fartyget som har uppträtt just utanför det svenska territorialvattnet, säger Ries och hänvisar till gårdagens uppgifter i Svenska Dagbladet, om ett påstått krypterat nödsamtal från en u-båt i området.
Om Försvarsmakten skulle hitta en främmande undervattensfarkost i sina vatten finns flera tänkbara scenarion. Antingen lyckas man bara identifiera en farkost utan att tvinga upp den, hitta främmande personal på land eller kanske även hitta en farkost fylld av död, utländsk personal. Om det skulle handla om ett ryskt fartyg är det i sådana fall inte lätt att på förhand avgöra hur relationerna mellan Sverige och Ryssland skulle påverkas.
– Det är lite svårt att säga. De här agenterna är ju inte helt oskyldiga. Det kanske leder till en kris, men då är det verkligen Ryssland som är på defensiven, säger Tomas Ries.
Ett mönster
Tomas Ries menar att undervattensverksamheten utgör en mycket allvarlig kränkning av svenskt territorium, men att man inte kan se agerandet som ett konkret militärt hot mot Sverige.
– Det är inte något slags omedelbart hot mot Sverige, men snarare ett mönster. När man sätter det i kontexten att de senaste sex, sju åren så har Ryssland börjat bete sig mycket mer aggressivt. Det är den här trenden som är oroande, och det här bekräftar den oron, säger Tomas Ries.
Det kanske leder till en kris, men då är det verkligen Ryssland som befinner sig på defensiven.
”Tolkar det som en bekräftelse”
Den som först publicerade uppgifterna om att det skulle röra sig om en skadad rysk ubåt och om nödsamtalet var Svenska Dagbladets försvars- och säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström. Försvaret dementerade uppgiften om en skadad rysk ubåt. Däremot valde man inte kommentera uppgifterna om den krypterade radiotrafiken som skulle ha snappats upp.
– Jag tolkar det faktum att de inte kommenterar det som en bekräftelse, säger Mikael Holmström till SVT.
Kronologi: Insatsen i skärgården
- Fredagen den 17 oktober offentliggjorde Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan ”en sagesperson” lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”. Över 200 personer från olika förband och enheter uppgavs ingå.
- På lördagen utökades insatsen med ytterligare fartyg. På kvällen skrev Svenska Dagbladet (SvD) att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost finns i skärgården. SvD släppte detaljerade uppgifter om en krypterad signal som sändes från skärgården till Ryssland på fredagskvällen.
- När uppgifterna publicerats började en rysk oljetanker, som kan vara stödfartyg åt miniubåtar och som legat stilla utanför skärgården sedan i onsdags, plötsligt stäva i väg.
- På söndagen fortsatte den svenska insatsen med fartyg, helikoptrar, markpersonal och sannolikt ubåtar. Försvarsmakten släppte då en bild, tagen på söndagen, på vad som antas vara en främmande ubåt. Försvaret uppgav också att ytterligare två likande observationer finns, från fredagen.
- På måndagen fortsätter sökandet från Möja till Ornö med både fartyg och personal på land. (TT)