Arkivbild. Foto: Scanpix

Domstol: Lärare ska tåla lite våld

Uppdaterad
Publicerad

En lärare misshandlades av en elev men får inget skadestånd eftersom tingsrätten menar att läraryrket kan jämföras med att vara polis.

För poliser och ordningsvakter är bråkiga miljöer en del av det farliga yrket. Men nu anser Gällivare tingsrätt att även landets drygt 140.000 lärare måste kunna räkna med liknande situationer.

Beredskap för ett visst hot och våld

-Det är en mycket märklig dom och framför allt är det mycket märkligt att man uttalar att lärare ska tåla att få stryk. Nej, lärare ska inte tåla detta, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Misshandeln skedde på Högalidskolan i Kiruna. Efter att en lärare tagit tag i en stökig högstadieelev och fört ut honom från matsalen blev han slagen och sparkad av eleven, som dessutom hotade att slå ihjäl läraren.

Eleven dömdes nyligen i Gällivare tingsrätt för bland annat misshandel och olaga hot. Men läraren får inget skadestånd då tingsrätten menar att:

”Tillsynspliktig lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis. Därför ska ersättning för kränkning inte utgå i detta fall.”

Läraren: ”Helt horribel”

-Jag tycker att domen är helt horribel och jag tycker att den ger en bild av att det skulle vara okej att misshandla just i skolan, säger den drabbade läraren, som vill vara anonym, till SVT.

Eleven dömdes för misshandel och tingsrätten ansåg att gärningen inte var att bedöma som ringa brott. Läraren säger sig inte vilja överklaga, bland annat av hänsyn till eleven och att han ”inte känner ork”. Högalidskolans rektor, Simon Lindh, tycker även han att tingsrätten gör en märklig bedömning.

-Lärarna ska enligt skollagen ingripa och säkerställa alla elevers trygghet och studiero. Men att jämställa en lärare med en ordningsvakt eller en polis tycker jag inte är rimligt. Lärarna har ingen utbildning för det, säger Lindh.

Lättare få skadestånd som privatperson

Rådmannen Ingemar Taavola var ordförande vid den aktuella rättegången. Han menar att vissa yrkesgrupper, till exempel lärarkåren, får ha en beredskap på visst våld.

-Lärare ska vara förberedda på det så att de inte ska känna sig kränkta eller må så dåligt.

Taavola säger dock till SVT att det är självklart att poliser och ordningsvakter måste kunna stå ut med mer våld än en lärare.

-Just i det här fallet var det såpass lindrigt våld att man kan göra samma bedömning mellan yrkena. Om det här hade varit en privatperson så hade det bedömts på ett annat sätt och i en sådan situation är det lättare att få ett ideellt skadestånd.

Våld och hot mot 30.000 lärare

Enligt Lärarnas Riksförbund uppger runt 30.000 lärare i Sverige i dag ha utsatts för våld eller hot på sin arbetsplats.

-Läraryrket har i dag redan en nedgående trend och lärarhögskolorna tappar platser. Det beror på att yrket är tufft och med den här domen blir det inte någon bättre signal, säger Hélene Rundgren som är huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Kiruna.

I tidigare, liknande fall har domstolar tvärtom Gällivare tingsrätt utdömt högre skadestånd för kränkning när brottet är riktat mot en lärare.

Lärarna måste få ett bättre skydd

-Domen skulle, enligt mig, kunnat få en direkt skadlig inverkan på lärarkåren och deras tjänsteutövning. Som tur är, har redan överinstanser genom bland annat Göta hovrätt klargjort rättsläget varför Gällivare tingsrätts dom enbart ska tolkas som ett olycksfall i ämbetet, säger Lärarförbundets förbundsjurist Ove Rang i en skriftlig kommentar.

Lärarnas Riksförbund kommer däremot att kontakta regeringen och kräva att lagen ses över.

-Jag menar att lagstiftningen på ett eller annat vis måste ändras så att lärarna får ett bättre skydd, avslutar LR:s ordförande Metta Fjelkner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.