Lasagne-förpackningar Foto: SVT

Efter larmet – fler köttkontroller i butiker

Uppdaterad
Publicerad

Hästköttet som bland annat hittats i Findus lasagn kan ha hamnat både på sjukhus och i skolor. Livsmedelsverket ska nu göra stickprovskontroller i butiker och öppnar även för att införa generella kontroller av köttslag.

Den allt mer globala livsmedelsindustrin, där företag köper produkter från samma storfabriker, gjorde att köttskandalen snabbt spred sig.

-Det här företaget, Comigel, sålde till sexton länder och massa stora företag. Alla jobbar med certifikat och kontroller, men lyckas ändå inte avslöja att det varit hästkött i maten, säger Marie Söderqvist, vd på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Hästköttsskandalen 2013

Frågan om artkontroll, att verkligen se till att en produkt innehåller rätt kött, togs upp när branschen och Livsmedelsverket möttes på måndagen.

-De inser att de inte tidigare har tittat på det här med artkontroll och att det är något de kanske måste föra in i sina rutiner, sade Peter Brådenmark, enhetschef på myndigheten, till TT efter mötet.

Märken drogs in

I fredags drog de stora kedjorna i Sverige tillbaka en rad olika märken av lasagne, eftersom alla hade samma leverantör – franska Comigel.

Även grossisten Martin & Servera återkallade alla förpackningar av sitt lasagnemärke från Comigel, som levererats till både offentlig förvaltning och till lunchrestauranger.

-Jag kan bara säga att vi är väldigt bedrövade över att vi hamnar i en sådan här situation. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att det här inte ska återupprepas, säger Nils Berntsson, marknadschef på Martin & Servera, till SVT.

Sodexo, som driver lunchrestauranger och skolkök, har inte avtal med den berörda leverantören. Företagets inköpsdirektör Mats Nilsson ser ändå gärna förstärkt kontroll.

-Vi har väldigt rigorösa metoder för att kontrollera våra leverantörer. Men att det skulle vara helt fel djur i maten har kanske inte förespeglat oss, säger han.

”Inga brott”

Livsmedelsverket ska nu ta prover på kött i butiker runtom i landet för att få en bild av omfattningen. Dessutom ska kommunerna, som sköter mycket av kontrollen, få nya rekommendationer i år.

-Det här med artidentifiering är något vi funderar på att lägga in i den vägledningen, säger Brådenmark.

Franska myndigheter gjorde under måndagen inspektioner hos de leverantörer som pekats ut, Comigel och Spanghero. Samtidigt tillbakavisade Rumäniens premiärminister anklagelserna om att rumänska slakterierna skulle ha lurat matjättarna.

-Vi har kontrollerat. Det har inte förekommit några brott mot de europeiska reglerna, säger Victor Ponta, enligt AFP.

Findus vill ha forum

Findus vill ha ett forum där handeln och producenter av livsmedel kan diskutera hur konsumentskyddet och förtroendet för branschen kan öka. Det kan ske med ökad samverkan kring tester, kontroller och utbyte av information, anser Jari Latvanen, vd för Findus Nordic, i ett pressmeddelande.

Företaget bjuder in branschen i form av Livsmedelsföretagen, Ica, Coop, Axfood och Bergendahls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet