Foto: SVT

Efter uppmärksammad dom – höjda röster för ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kvinnan skrek nej, så friades mannen från våldtäkt. Efter den uppmärksammade domen i Lunds tingsrätt höjs nu allt fler röster för att Sverige ska införa en samtyckeslagstiftning i sexualmål.

Kvinnan protesterade högljutt och skrev ”Nej” vid upprepade tillfällen, men den 27-årige mannen frias eftersom han tolkade kvinnans rop som en del av sexakten.

Den friande domen har utlöst flera protester liksom en tidvis hätsk debatt på sociala medier, bloggar och debattsajter. I en uppmärksammad artikel på SVT Debatt försvare Ralf G Larsson, lagman vid Lunds tingsrätt den friande domen.

Lundavåldtäktsdom

Mycket har handlat om huruvida Sverige ska införa en samtyckeslagstiftning vid sexualbrott eller inte. Alltså att samtliga parter måste ge sitt muntliga samtycke vid sexuella handlingar.

Planerar manifestation

I helgen kommer SKR, Kvinno– och tjejjourernas riksförbund att genomföra en manifestation i Kungsträdgården i Stockholm.

I Gomorron Sverige möttes därför Olga Persson, förbundssekreterare SKR och advokaten Björn Sandin i en debatt om lagstiftningen.

– Vi är upprörda över domsluten och den diskrepans som finns mellan hur folk ser på våldtäkt och hur domstolarna dömer, säger Olga Persson.

Varför behövs en samtyckeslagstiftning?

– En lagstiftning som har som utgångspunkt i att man deltar frivilligt i sexuella aktiviteter och att den som initierar sexet säkerställer att det finns ett samtycke är något man kan kräva av en rättsstat, säger Olga Persson.

Advokat Björn Sandin anser dock att den nuvarande lagstiftningen inte bör göras om, bland annat eftersom det enligt honom kan leda till att beviskraven i sexbrottsmål sänks.

– Lagen fyller den funktion som den ska. Jag tycker att det är tillräckligt för att vi ska kunna få fällande domar, säger Sandin.

Fokus på kvinnan

En samtyckeslagstiftning kan enligt Björn Sandin leda till ökad bevisbörda för kvinnan. Han drar paralleller till Storbritannien, som har en samtyckeslagstiftning.

– Det har blivit mer fokus på kvinnans beteende. Det handlar om att en misstänkt person som ska bevisa sin oskuld säger att kvinnan samtyckte. Då kommer kvinnan få en mängd frågor om sitt beteende så att domstolen kan bedöma om mannens uppfattning är rätt, säger Sandin.

Olga Persson anser däremot att den nuvarande lagstiftningen sätter för stort fokus på kvinnans beteende och att en samtyckeslagstiftning är en viktigt del i arbetet med att förändra attityden till sexualbrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet