I sörmländska Flen görs pingstkyrkan just nu om till moské. Foto: SVT

En frikyrka i veckan läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Frikyrkan krymper i Sverige. I genomsnitt läggs en församling i veckan ned och runt om i landet överges de gamla kyrkorna.

I Centrumkyrkan i Flen har tre frikyrkoförsamlingar flyttat ihop. Metodister, baptister och pingstvänner ryms numera under ett och samma tak. De har alla sett hur det har glesnat i kyrkbänkarna.

-Vi har tvingats gå igenom detta noga, säger Martin Björnler, pastor i pingstförsamlingen, Det har inte varit lätt.

Bara någon kilometer bort ligger den byggnad som förut var hans och församlingens pingstkyrka. När medlemmarna blev färre beslutade man sig för att sälja kyrkan. Köpte gjorde stadens muslimska förening, som just nu lägger sista handen vid det som om några veckor invigs som Flens nya moské. Antalet muslimer växer i Flen och man får inte längre plats i den källarlokal som varit bönelokal i 17 år.

”Inte utan vånda”

-Det var inte utan vånda vi gjorde detta, berättar Martin Björnler. Men vi kom till slut fram till att det var rätt. De behövde en lokal och vi hade inte längre bruk för den. Och det känns bättre att det blir ett hus för bön än om det hade blivit krog.

Frikyrkornas medlemsantal sjunker kraftigt. Det som en gång var en folkrörelse som var med och formade det moderna Sverige håller nu på att marginaliseras.

Under 2000-talets första tio år lades i genomsnitt en frikyrkoförsamling i veckan ned, enligt en utredning gjord av Öyvind Tholvsen i Evangeliska Frikyrkan. Över hela landet slås församlingar ihop och kyrkolokalerna blir bostäder, kontor eller som i Flen – moské.

-Vi är mycket glada över den nya moskén, säger Ismail Bobadilla från den muslimska föreningen.

Pingstkyrkan blir moské

Han säger också att samarbetet med pingstförsamlingen fungerat bra. Det intygar också Martin Björnler som menar att processen kring lokalen har fört muslimer och pingstvänner närmare varandra och öppnat dörren för andra samarbeten.

-Visst har en del haft synpunkter på att vi sålde kyrkan. Men de flesta av dem satte aldrig sin fot i kyrkan så länge vi hade den, säger Martin Björnler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.