– I början ville jag bara vara för mig själv. Jag ville inte ens se en rabatt. Jag ville inte se något som någon lagt handen på, säger Sara, som vårdats på Alnarps rehabiliteringsträdgård i Skåne.
Hon var trött. Efter över fem års sjukskrivning, arbetsmarknadsinsatser, mediciner och terapi sökte hon sig till trädgården som sista utväg. Hon sökte sig bort från personalen. Bort från andra.
– I början gick jag själv där trädgården var vildare. Efterhand kände jag att jag orkade röra mig närmare huset där någon diskade och skramlade lite.
Naturen positiv för människors hälsa
Redan när trädgården startade 2002 visste forskare att naturen kan ha en positiv effekt på människors hälsa. Mycket tid lades på att bygga upp trädgårdsmiljön och ge sjukskrivna deltagare tillgång till psykoterapi, sjukgymnastik och aktiviteter.
En avhandling byggd på djupintervjuer med 59 deltagare visar nu att ensamheten spelat en överraskande stor roll för tillfrisknandet.
– Tidigare har man trott att personalen ska vara väldigt aktiv, men intervjuerna visar att det är minst lika viktigt att vara själv i mötet med naturen, säger Anna María Pálsdóttir, forskare vid Alnarps lantbruksuniversitet, som gjort studien.
Till trädgården har det framförallt sökt sig personer som sjukskrivit sig från arbeten nära människor. De flesta har redan prövat annan terapi, visar avhandlingen.
– Deras tillstånd gör att de inte kan ta till sig det. De har svårt att förhålla sig till sin omgivning och upplever att sociala sammanhang kräver väldigt mycket.
Skåningar får vård på landet
Från och med september kommer fler skåningar med psykisk ohälsa att få vård på landet. Region Skåne har slutit avtal med tio gårdar där personer med psykisk ohälsa får vara som komplement till annan vård.
Forskningsresultaten har legat till grund för de krav som ställs.
– När naturunderstödd rehabilitering blir populärt finns det en risk att någon ställer fyra blomkrukor på en parkeringsplats och kallar det naturrehabilitering, det vill vi undvika, säger Ulf Hallgårde, projektledare på Region Skåne.
Sara tror att kombinationen med vårdpersonal och ensamhet var avgörande för att hon nu mår bättre.
– Jag tror inte man kan ta bort det ena från det andra. Om man ska bearbeta något behöver man stillhet.