Arbetsförmedlingen anser att hela systemet med etableringslotsar aldrig borde ha införts i Sverige.
– Jag tror faktiskt att systemet var feltänkt och det var dessutom felinfört av arbetsförmedlingen, säger generaldirektör Mikael Sjöberg till SVT.Därmed tror jag inte att någon kunde förutse den typ av kriminalitet vi ser just nu.
”Rekrytering till terrororganisationer”
För enligt Arbetsförmedlingen har hela systemet spårat ut under hösten. Det har förekommit grov organiserad brottslighet som människosmuggling, dödshot mot medarbetare på arbetsförmedlingen och till och med försök att rekrytera nyanlända flyktingar till terrororganisationer.
– Vad vi känner till är att det har förekommit rekryteringsförsök till våldsbenägna stridande grupper och det är givetvis helt oacceptabelt när vi använder skattemedel för att få en bra etablering i det här landet, säger generaldirektör Mikael Sjöberg till SVT.
Han berömmer också den granskning som SVT gjort i ett antal inslag.
– Det var det första av våra verksamhetsområden som jag såg behövde reformeras när jag var ny generaldirektörer Innan 14 dagar hade gått hade jag initierat en översyn av det här systemet. Jag tycker att SVT och andra media faktiskt har bidragit till att lyfta upp en diskussion om de här frågorna.
Lotsarna läggs ner
SVT har i en lång rad reportage granskat Arbetsförmedlingens (AF) hårt kritiserade tjänst etableringslots. Tjänsten vänder sig till nyanlända för att få dem att närma sig arbetsmarknaden. Nu läggs tjänsten ner.
– Vi kommer att säga upp alla avtal som finns nu eftersom det inte har fungerat, det har varit för mycket klagomål, säger Peter Nilsson, presstalesperson på Arbetsförmedlingen i Västra Götaland till SVT.
AF har nu sagt upp alla avtal med leverantörerna som ger lotsning, men lotsarna kommer att finnas kvar för den som i dag har en lots under uppsägningstiden som är tre månader. Det meddelar AF i ett pressmeddelande.
Hot, människosmuggling, och utpressning
– Vi ser så många och djupa problem i systemet att vi inte kan garantera kvalitet och säkerhet, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Den redan hårt kritiserade tjänsten med etableringslotsar infördes av Alliansregeringen 2010.
Problemen med oseriösa lotsföretag har nu vuxit till att omfatta organiserad brottslighet och både arbetssökande och Arbetsförmedlingens egen personal har utsatts för hot från lotsföretag. Myndigheten anser sig varken kunna utreda alla klagomål som kommer in eller stävja oegentligheterna och säger därför upp tjänsten.
Kritiserad reform
Systemet med etableringslotsar var en del av Etableringsreformen som sjösattes av Alliansregeringen 2010 med syfte att bland annat få nyanlända snabbt i jobb. Etableringsreformen beskrevs då som ”den största förändringen av integrationspolitiken på decennier”. Här kan du läsa mer om reformen.
Initiativet har kritiserats för att vara ineffektivt och kostsamt, senast av Riksrevisionen i juni. Regeringen har inte gjort en hemlighet av att man vill ta bort lotsarna, och Centerpartiet verkar ha bytt fot i frågan.
Krävs inte riksdagsbeslut för att säga upp tjänsten?
– Vår bedömning är att vi klarar av intentionerna i lagen på ett annat sätt än vad vi gör med det här systemet, säger han.
AF skriver på sin hemsida att lotstjänsten inte kommer starta igen, i alla fall inte ”i nuvarande form”.