– Det är bekymmersamt för dessa patienter, eftersom utseendet är viktigt och skadorna kan se väldigt illa ut, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.
Sedan i oktober förra året är det tvärstopp på tandklinikerna för att låta barn bleka tänder. Ett EU-direktiv tvingade Socialstyrelsen att sätta en 18-årsgräns och nyligen har man låtit meddela att det inte kan bli aktuellt med undantag för barn.
– Vi har varje år ett femtiotal barn i Sverige med grova tandskador som inte kan behandlas på annat sätt än genom blekning, säger Gunilla Klingberg.
”Lider psykist och blir retad i skolan”
Det definitiva stoppet innebär ett dilemma på många tandkliniker runt om i Sverige. I ett brev till Socialstyrelsen berättar Pia Abrahamsson, tandhygienist i Västerås, om en 12-årig flicka som plötsligt fick sin planerade behandling avbruten på grund av beslutet.
”Vi hade lovat bleka hennes framtand som är väldigt missfärgad. Avtryck till blekskena är redan gjord. Hon lider psykiskt av denna missfärgade tand och blir retad i skolan”, skrev hon.
– Vi får tyvärr förklara att vi inte kan göra så mycket och det blir jobbigt för henne. Tidigare hade vi cirka ett barn varannan månad som fick tandblekning, säger hon till TT.
Vanligt med fluor-missfärgningar
Orsakerna till missfärgningar hos barn kan vara allt från badolyckor, mediciner, genetiska skador eller – vilket är vanligare hos barn från afrikanska länder – förhöjd fluorhalt i vattnet.
– Det är bra att man reglerat tandblekningen, men i vissa fall handlar det om fula och allvarliga skador. Det är inte osannolikt att man kommer trotsa beslutet och bleka dessa barnens tänder ändå, säger Klingberg.
Beslutet om tandblekning
* Sedan den 1 oktober 2012 får endast tandläkare besluta om tandblekning.
* Inga barn får behandlas med tandblekningsmedel.
* Blekmedel som säljs till privatpersoner får innehålla maximalt 0,1 procent väteperoxid. Tandläkare får använda produkter med upp till 6 procent väteperoxid.