Wikileaksgrundaren Julian Assanges advokater har flera gånger uttryckt oro för att Assange kan skickas till USA om han överlämnas till Sverige som Storbritanniens högsta domstol beslutade i dag. Men något sådant är inte troligt, enligt Christoffer Wong.
Om man har överlämnats till ett land för att ställas inför rätta för ett visst brott kan man inte utan vidare ställas inför rätta för ett annat brott eller överlämnas till ett tredje land. Enligt Christoffer Wong, som är expert på processrätt, förhindras det av den så kallade specialitetsprincipen.
Ett exempel är Tony Olsson som överlämnades av Costa Rica för att ställas inför rätta för delaktighet i polismorden i Malexander och ingenting annat. Han kunde inte åtalas för de rån han misstänktes ha begått.
-När man överlämnas för en sak kan man inte lagföras för en annan, säger Christoffer Wong.
Regeringen kan säga nej
För att Assange ska kunna överlämnas till USA krävs ett antal beslut.
-Storbritannien måste gå med på att han överlämnas. För att det ska ske måste det prövas i en rättslig process i Storbritannien.
Om Storbritannien efter en dom lämnat sitt samtycke ska frågan tas upp i Sverige. Det sker i två steg.
-Först prövar Högsta domstolen om det finns juridiska hinder för ett överlämnande. Ett sådant hinder skulle kunna vara att ett brott betraktas som politiskt, säger Christoffer Wong.
Om Högsta domstolen i Sverige säger nej är det uteslutet att Assange överlämnas till USA.
Men om Högsta domstolen finner att det inte finns något juridiskt hinder är det ändå inte säkert att Assange överlämnas till USA.
-I ett sådant läge är det upp till regeringen som kan säga nej till att överlämna Assange trots att det inte finns något juridiskt hinder, säger Christoffer Wong.
-Regeringen kan av politiska skäl vägra att överlämna Assange till USA.
Dessutom måste det naturligtvis också finnas en begäran från USA om att få Assange överlämnad.
Till Sverige inom en månad
Enligt Christoffer Wong är det inte troligt att Assange försvarare kommer att kräva att fallet omprövas. Ett överklagande är ju inte möjligt eftersom domstolen, som fattade beslutet att Assange kan överlämnas till Sverige, är högsta instans.
-I sällsynta fall händer det att man så att säga tittar på fallet igen, en slags resning, säger Christoffer Wong.
-I domen har man resonerat utifrån den så kallade Wienkonventionen som bland annat handlar om hur internationella traktat och överenskommelser ska tolkas. Det resonemanget har inte tagits upp under förhandlingarna och därför har man fått två veckor till på sig att komma med invändningar, säger han.
Ny rättegång?
-Jag uppfattar det som att försvaret flaggar för att man kan komma med invändningar men jag tror inte man kommer att göra det. Jag tror inte det går att komma någon vart med det.
Om försvaret har invändningar mot domen att Assange ska överlämnas till Sverige kan domstolen i teorin omedelbart undanröja domen.
Men det kräver, enligt Christoffer Wong, att man slår fast att försvarets invändningar är sådana att domen hade blivit en annan om de kommit fram under förhandlingarna och att en ny rättegång därför ska genomföras.
Christoffer Wong tror alltså inte att Julian Assanges försvarare kan presentera något som kan leda till en ny rättegång.
I så fall träder domen, som meddelades på onsdagen, i laga kraft om fjorton dagar.
-Därefter måste personen i fråga överlämnas inom tio dagar, säger Christoffer Wong.
Det betyder att Julian Assange kommer till Sverige senast inom 25 dagar.