Camilla Lindqvist krävdes av Försäkringskassan intyg på att hon var på väg att dö. Foto: Scanpix/SVT

Försäkringskassan kräver dödsintyg av cancersjuka

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgift ska Försäkringskassan ha krävt att få veta när en cancersjuk 23-åring förväntades avlida. SVT har pratat med Camilla Lindqvist som också avkrävdes ett dödsintyg. Försäkringskassan säger dock att det är en vanligt prövning av arbetsförmågan.

I måndags hörde en 23-årig man av sig till föreningen Ung Cancer. Han hade just fått beskedet att han förlorat kampen mot sjukdomen. Tillsammans med läkare och familj tog han beslutet att lämna sjukhuset och tillbringa sin sista tid hemma hos familjen.

Då kom chockbeskedet. En handläggare på Försäkringskassan efterfrågade ett intyg när han skulle avlida, annars skulle sjukpenningen dras in.

Inte det man vill tänka på

Och 23-åringen verkar inte vara ensam. Camilla Lindqvist säger att hon för tre år sedan fick ett liknande krav från Försäkringskassan. Vid den tidpunkten var hon inlagd på Huddinge sjukhus och behandlades för leukemi. Hon vägde 38 kilo och var svårt medtagen när brevet kom med beskedet att ett läkarintyg på att hon var dödssjuk krävdes för att hon skulle få behålla sjukpenningen.

– Det är ju inte vad man vill tänka på när man kämpar mot cancer, att risken är stor att man ska dö, säger Camilla Lindqvist.

Behålla sjukpenningen

Hon berättar också att läkaren hamnade i en konstig situation. Istället för att se positivt på möjligheterna att besegra sjukdomen fick han uppskatta hur stor risken var att Camilla dö.

– Han skrev att jag hade 60 procents chans att dö. Hade han skrivit att jag haft 40 procents chans att överleva kanske Försäkringskassan dragit in min sjukpenning, säger Camilla Lindqvist.

Tack vare läkarintyget lyckades Camilla Lindqvist behålla sin sjukpenning och i dag är hon helt botad från sin sjukdom.

– Det är fruktansvärt att Försäkringkassan ställer sådana krav. Så får det bara inte vara.

 F-kassan förnekar dödsintyg

Julia Mjörnstedt, ordförande i Ung cancer, strider varje vecka för sjuka medlemmar. Hon ser systemfel hos Försäkringskassan och att just unga utnyttjas i sin okunskap om sina rättigheter.

– De får vänta länge på utbetalningar, blir dåligt bemötta och ofta krävs det drev där medier kliver in för att det ska hända något, säger hon till SVT.

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, förnekar att man brukar begära in intyg om att en patient förväntas avlida.

– Det enda det handlar om är att bedöma arbetsförmågan och för det behöver vi ett läkarintyg, säger Cecilia Udin till SVT Nyheter.

Läkare känner inte till

Gustav Ullenhag, docent och överläkare i onkologi på Uppsala universitetssjukhus känner inte heller till dödsintygen.

– Varken jag eller mina kollegor har varit med om att skriva ut dödsintyg om att en patient kommer att avlida till Försäkringskassan så att patienten kan få pengar av försäkringskassan.

Däremot menar Ullenhag att det är bra att Försäkringskassan granskas och att byråkratin är plågsam för patienterna.

– Det är för mycket byråkrati och Försäkringskassan kräver ständigt nya intyg. Det är väldigt jobbigt för de svårt sjuka patienterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.