Coachföretagen som jobbar enligt lagen om valfrihetssystem får betalt i tre steg: 5.000 kronor när coachningen startas, 5.000 när den avslutas – och till sist 5.000 som resultatersättning, ett slags bonus om den arbetslöse fått jobb inom en månad som sedan räcker i två månader.
Men när SVT begär ut siffrorna för de 30 bolag som startat flest coachningar, visar det sig att jobb-bonusen hittills haft haft en helt marginell betydelse. Sex av bolagen har bara fått bonus för färre än tre procent av deltagarna. I flera fall handlar det om färre än tio personer.
Arbetsförmedlingen betonar att man inte kan dra slutsatser om bolagens effektivitet utifrån siffrorna, eftersom coacherna kan ha ordnat jobb som inte fångats upp av bonusen. Men siffrorna visar att de stora aktörerna hittills tjänat mångdubbelt mer på att ta emot nya arbetlösa, än på att fixa jobb åt dem man coachar.
Ett exempel är Work for you, som fått sammanlagt sex miljoner för startade och avslutade coachningar, men bara 40.000 för de åtta jobb som uppfyllt kraven. vd:n Rasmus Rossi skriver i en kommentar att bolaget specialiserat sig på att ta emot deltagare långt från arbetsmarknaden, och att man har mycket bättre resultat inom andra program.
Senare i dag kommer Arbetsförmedlingens ledning att få förklara problemen med jobbcoacherna inför riksdagens arbetsmarknadsutskott. Det blir också riksdagsdebatt apropå SVT:s granskning av branschen.
Bolag med mindre än 3 procent resultatersättning
Miroi 1,8% eller 20 av 1082 deltagare
Antenn 1% eller 6 av 631 deltagare
Work for You 2,1% eller 8 av 387 deltagare
Competencia 1,6% eller 5 av 321 deltagare
Personalstrategerna 2,4% eller 5 av 210 deltagare
Avonova Kinekullehälsan 0,5% eller 1 av 203 deltagare
(SVT)