Får man säga bög?

Uppdaterad
Publicerad

Är hen ett bra ord? Får man egentligen säga bög? Språkskolan går igenom vad man kan och inte kan säga.

Gomorron Sverige har inlett en språkskola. Varje måndagsmorgon kommer de diskutera olika ord och dess betydelse.

I premiäravsnittet diskuterades ord som kan uppfattas som diskriminerande. Får man egentligen säga bög?

– Det är ett ganska speciellt ord. Gruppen har själva återerövrat det och laddat om det så att det blivit positivt igen. Bög är ett sådant ord, säger språkvårdaren Lena Lind Palicki.

Annorlunda är det med uttryck som zigenare, lapp och neger. Där har de som benämnts inte tagit tillbaka orden, utan i stället ersatt orden med andra ord.

– Om människor upplever att de blir diskriminerande av vissa ord, så är ju de orden diskriminerande. Det är alltid så att de som kallas för något har rätten till ordet, menar Lena Lind Palicki.

Inte hen i stället för han och hon

Hen har blivit ett populärt ord. Men det ska inte användas i stället för han eller hon anser språkvårdaren Lena Lind Palicki.

– Hen kan vara ett utmärkt komplement till han eller hon, men inte i stället för. Jag använder det framförallt i skrift, men har svårare att få in det när jag pratar, berättar Lena Lind Palicki.

Språkskolan diskuterade också titlar och uttrycket Ni i stället för du. Språkvårdaren Lina Lind Palicki menar att användandet av ”Ni” har blivit fel, då yngre personer inte vet dess ursprung.

– De unga tror att det är ett artigt tilltal, men förr i tiden var ”Ni”-tilltalet neråt. Uppåt använde man i stället titlar, man sa till exempel doktor Nilsson. Det är det unga inte känner till och det är därför det blir fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.