• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Magdalena Andersson Foto: SVT

Finansministern: Därför överger vi överskottsmålet

Uppdaterad
Publicerad

I veckan gav regeringen besked att den vill överge överskottsmålet. Finansminster Magdalena Andersson (S), som tidigare hävdat att hon står fast vid målet, svarade i Agenda på varför hon kommer med nya besked.

I TV4:s Nyhetsmorgon den 10 april 2014 sade Magdalena Andersson att hon självklart står bakom överskottsmålet och att hon jagat Anders Borg i två års tid för att han bröt mot det.

”Ska följa reglerna”

Nu, inte ens ett halvår efter valet vill du ta bort överskottsmålet – hur kommer det sig?

Agenda

– Kärnan i kritiken är att när vi har ett mål, ett finanspolitiskt ramverk, då ska man följa det. Det är viktigt att man följer de regler vi har. Jag tycker inte man som finansminister kan prata om att hålla sig till ett mål men sedan agera precis tvärtom och låna till stora skattesänkningar.

Men nu tycker du inte att målet behövs alls? Då är det svårt att förstå varför du var så upprörd över att det inte nåddes bara för ett halvår sedan?

– Det har varit bra med ett finanspolitiskt ramverk som politiker tidigare hållit sig till innan den förra regeringen började slarva. Det hindrar inte att man kan anpassa ramverket när situationen förändras.

Vad är det som hänt nu?

– Sverige är i ett helt annat läge än när det infördes.

Men i ett helt annat läge än i valrörelsen?

– Jag sa i valrörelsen att vi skulle komma till ett läge där man behövde se över nivån på det här målet.

”Hade kunnat visa annat klipp”

I TV4 debatterade du och Anders Borg i tio minuter. Han ställer frågan till dig och du säger inte detta att du kan tänka dig ta bort överskottsmålet.

– Du hade kunnat visa ett annat klipp där jag sagt att vi kommer att hamna i ett läge där det är dags att se över överskottsmålet. Det slogs fast 1997. Det har hänt ganska mycket sedan dess.

Men inte ens ett halvår efter att du var så upprörd över att Anders Borg inte levde upp till målet?

– Min kritik är att man bryter mot reglerna. Har man regler ska man hålla sig till dem. Det hindrar inte att man också kan fundera på om man ska ändra reglerna. Där har jag varit tydlig och sagt att vi kommer att hamna i ett läge där det är dags att se över det här målet.

I valrörelsen talade du om överskottsmålet som ”styråran” för er politik, och i somras skrev du i Göteborgposten: ” Vi kommer att nå överskottsmålet, i en ansvarsfull takt som tar hänsyn till den ekonomiska utvecklingen”. Då är det svårt att se att det här målet inte skulle behövas ett halvår efter valet?

”Vi har inte ändrat målet”

– Vi har inte ändrat målet, vi har bett Konjukturinstitutet titta på effekten av att ändra det. Nu är läget att vi är väldigt långt från målet. Ska vi styra mot ett mål som vi vet är på väg att bli föråldrat?

I debatten i TV4 sade du att du självklart står bakom målet.

– Så länge vi har målet kommer jag att föra en politik som tar oss till det. Men är det mest lämpade och väl avvägda i dagsläget?

Magdalena Andersson sade flera gånger att hon haft ett halvår att analysera läget tillsammans med experterna på finansdepartementet. Hon sade att det finns ett par saker som hon ”lägger lite större vikt vid i dag än för ett år sedan”.

– Det är dels att ålderpensionssystemet inte längre kommer att bidra positivt till det offentliga finansiella sparandet som det gjort de senaste 15 åren. Det andra är just att vi är så långt ifrån överskottsmålet.

Se hela intervjun med Magdalena Andersson här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet