– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, säger hon.
Andersson menar att det enda sättet för ”seriösa, etablerade” partier att utestänga SD från inflytande är att samarbeta.
Vad menar du med att SD är ett nyfascistiskt parti?
– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det, säger Andersson.
Sverigedemokraterna reagerar mycket negativt på hennes uttalande.
– Det är okunnigt, oförskämt och ovärdigt en finansminister som ju ska representera Sverige. Vi är inte fascister, utan konservativa, säger Henrik Vinge, pressekreterare hos SD.
Är ni oseriösa som Andersson säger?
– Nej, det är vi inte. De flesta håller med om att man ska kunna diskutera invandringspolitik, nästan en miljon svenskar håller med oss om det, så att kalla oss nyfascistiska är ett hån mot dem. Magdalena Andersson agerar desperat.
Historikern Helene Lööw tycker att partiet är svårt att klassificera, men anser att SD inte är ett nyfascistiskt parti.
– I min mening är partiet inte nyfascistiskt. SD är en blandform mellan olika ideologiska traditioner. Det finns en gammal strömning ur den nysvenska rörelsen, rena populistpartier som har absorberats och så en ärkekonservativ, högerradikal del, som har sammansmälts till en hybrid.