Vandrarens lunk helar kroppen och själen. Foto: Roland Zuiderveld

Så fjällvandrar du i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kryllar av vackra vandringsleder och du behöver inte köpa dyr utrustning för att komma igång.

Ett av de bästa sätten för dig som vill lära känna Sverige bättre är att vandra. Det är klimatsmart, hälsosamt och mentalt avslappnande som få andra aktiviteter.

Redan för 2.500 år sedan konstaterade läkekonstens fader Hippokrates att: ”Vandring är människans bästa vän”.

Bergturismen lär ha börjat på de brittiska herrklubbarna under 1800-talets senare del, när olika sällskap för alpina expeditioner startades. Inte för inte kallas Mount Everest ”britternas berg”.

Sverige formligen kryllar av vackra och spännande vandringsleder och många av oss har dem på betydligt närmare håll än vi kanske tror. Men för den som vill pröva riktig fjällvandring, finns det många bra områden som det går både snabbt och enkelt att ta sig till.

Kungsleden i nöd och lust

Fjällvandring är för många synonymt med Kungsleden som förvisso är en klasiker och bra för den som vill börja vandra. Leden sträcker sig över 42 mil från Abisko i norr till Hemavan i söder och för den som kommer långväga ifrån är Kiruna och Gällivare vanliga orter att transportera sig från i norr. I söder kan man enkelt ta sig till Hemavan.

Ledens olika etapper passerar genom färgsprakande dalgångar, förbi snötäckta toppar och genom Stora sjöfallets sagolikt vacka landskap.

Förutom att erbjuda bra stuglogi för den som vill gå utan tält, är leden också relativt lättillänglig från flera tätorter. Den som av olika skäl inte kan komma ifrån mer än 3-4 dagar kan alltså ändå hitta en kortare tur som passar.

För den ovane vandraren kan en kortare fjällturer vara att föredra innan vanan satt sig och vandrarkängorna blivit ordentligt ingådda.

Mer vana vandrare kan ibland tycka att trycket längs Kungsleden är väl stort, och därför föredrar att söka andra leder eller ger sig ut i oledad terräng med kartan som vägledning.

Kungsleden är också en utmärkt utgångspunkt för avstickare på egen hand. Kebnekaise ligger strikt räknat inte längs Kungsleden, men brukar tillsammans med transportsträckan till Nikkaluokta ändå ofta räknas till leden. Toppturen är förstås det somloclar flest, men det finns flera smultronställen kring fjällstationen. Turen till Skartaklacken bjuder exemeplvis på många vackra vyer.

Jämtlandsfjällens skönhet

Många har upplevt Årefjällens toppar under vinterns skidsemestrar, men allt fler börjar söka sig hit också på sommaren.

Förutom Åres närområde som bjuder på fina dagsturer, erbjuder såväl Sylarnas som Blåhammarens fjällstationer bekväm övernattning i en vacker fjällmiljö. På Blåhammaren kan man rentav få sig en trerättersmiddag, numera så berömd att man gör klokt i att förboka. 

Den så kallade Jämtlandstriangeln mellan fjällstationerna Storulvån – Sylarna – Blåhammaren är en populär tredagarstur på 47 kilometer som passar vana och nybörjare.

Vill man förlänga turen kan man lägga en extra dag på att vandra in i Norge till det vackra Storerikvollen – en pärla vid Nesjøens strand och ett fint exempel på de norska hytterna som med sina torvtäckta tak och gamla sneda träfasader känns som en organisk del av den omgivande fjällmiljön.

Storulvåns fjällstation är ett utmärkt ställe att utgå från. Hit kommer man enkelt med taxi eller buss från Enafors tågstation.

Men de jämtländska fjällen bjuder på många andra sköna turer också, inte minst kring Helagsfjället. ”Helags” har koppling till gammelnordiskans ord för helig och den som når toppen i klart väder kan intyga att utsikten ger skäl för namnet. Fältjägarstugan har blivit många vana vandrares favorit i området.

Fulufjällets nationalpark

Sveriges färskaste nationalpark är väl värd att upptäcka. Fulufjället i nordvästra Dalarna tillhör Sveriges sydligaste toppar och området är därmed det som ligger närmast för många svenskar. Nationalparken genomkorsas av inte mindre än 14 mil vacker vandringsled.

Här saknas de lite vassare fjällen, men landskapet saknar inte dramatik. Dånet från Sveriges högsta vattenfall, det 93 meter höga Njupeskär, lämnar få besökare oberörda. Nationalparken har också gott om stugor för övernattning.

Det här med att ha rätt grejor

Dagens sport- och friluftsbutiker har ett rikt utbud av avancerad utrustning för vandring. Men det behöver absolut inte vara en dyr hobby. Tvärtom kan vandringsturen vara ett bra tillfälle att komma bort från vardagens prylhysteri.

Med det sagt finns det några få saker som man inte bör kompromissa med. Det viktigaste är att ha bra på fötterna. Ömmande såriga fötter kan förstöra den vackraste naturupplevelse. Nästa tumregel är att undvika bomull som kyler när det blir blött och dessutom är svårt att få torrt. Ull eller syntet är alltid att föredra!

På 1970- och 80-talen var vandrarstövlar vanliga. I dag har kängorna nästan helt tagit över. Deras fördel är att de sitter bättre på foten och när de väl har gåtts in, är de bekvämare och bättre i brant terräng. Samtidigt har vandrarstövlarna också utvecklats enormt och blivit rejält vridstyva. En bra och stadig stövel kostar dessutom bara omkring en tredjedel av en känga.

För den som vill pröva på att vandra utan att pytsa in åtskilliga tusenlappar, är alltså ett par vandrarstövlar, gärna i sällskap med ett par joggingskor eller stabila sandaler, en bra början.  För den som inte bär tungt kan ett par approachskor eller trekkingskor (typ stabilare gympaskor) vara ett bra alternativ.

Oavsett om du väljer stövel eller känga så kan det vara värt att lägga lite pengar på bra understrumpor (linerstrumpor av ull eller syntet) som man sedan trär en lite tjockare socka eller strumpa över (alltid två lager strumpor!). Minst två par uppsättningar strumpset bör man ha för att kunna byta när fötterna är varma eller om man går ner sig i ett kärr eller en jokk.

Innan fötterna vant sig kan det också vara en bra idé att tejpa fötterna lite extra. På apoteken finns bra alternativ för plåster och/eller tejp.

En annan sak som man inte bör kompromissa med är en bra ryggsäck. Det viktiga är att ryggsäcken har en bra midjegördel som avlastar rygg och axlar. Sådana modeller finns numera även på lågprisvaruhusen och man kan enkelt komplettera själv med ett regnskydd att dra över säcken om vädret blir dåligt.

Den vane fjällvandraren packar alltid sina kläder i plastpåsar i ryggsäcken och kan därmed alltid vara säker på att ha torra kläder oavsett om ryggsäcken blir blöt av regn eller en vurpa i jokken.

Regnställ är också bra att ha och helst ska det vara ett som andas, även om dessa kostar lite mer. Några underställ är inte heller fel och de får gärna vara av billigare modell.

Mera läsning om att fjällvandra

Svenska turistföreningen har utmärkt tur- och ledinformation på sin hemsida där man kan få hjälp med planeringen av sin vandring oavsett var man väljer att gå.

Vandringsguiden.se är en sida med flera bra tips och den som har planer på att vandra in i Norge kan med fördel besöka norska turistföreningens sida dnt.no där man också kan få tips om mysiga hytter att övernatta i. Sidan Ut.no är också informativ med bra kartbilder.

sverigesnationalparker.se finns mycket bra information och turbeskrivningar till landets nationalparker.

Utöver det finns en rad läsvärda bra friluftsböcker med kartor och turtips till olika delar av fjälvärlden. En karta ska man alltid ha, oavsett hur väl ledat det är, och flera av dessa turböcker har kartor över lederna som räcker väl till för den som inte tänker ge sig av i oledad terräng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.