När Haddile, som är född på lasarettet i Lund och nu bor hos en familj i Broby, var fyra månader gammal upptäcktes hon övergiven, misshandlad och undernärd. Av mamman fanns inte ett spår, hon försvann 20 dagar efter förlossningen.
I stället tog hennes make, som inte är den biologiska pappan, hand om Haddile. Tills hon fyra månader gammal kom till akuten med livshotande skador.
Trots att Haddile sedan dess har bott hos en familj i Broby så har Migrationsverket nu beslutat att hon ska utvisas ensam till Frankrike eftersom hennes biologiska mamma är fransk medborgare och för ett år sedan uppges ha bett om hjälp för att återförenas med dottern. Sedan dess har mamman inte hörts av.
Kraftig kritik från politiskt håll
Efter att Haddiles situation blev känd vill nu flera riksdagspartier och Unicef att lagen ändras så att barnkonventionen införs.
Ett antal riksdagspartier är också kritiska mot den regel som säger att det i Haddiles fall krävs ”synnerligen ömmande omständigheter” för att hon ska få stanna.
–Begreppet synnerligen ömmande omständigheter är något som tolkas alldeles för snävt, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm, till TT.
Men Miljöpartiet får kritik av Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Christina Höj Larsen, eftersom partiet tidigare röstat mot en ändring av begreppet.
–Regeringen, numera tillsammans med Miljöpartiet, säger gång på gång nej till helt rimliga och nödvändiga ändringar. Så länge de gör det har de ansvaret för varenda unge, säger Christina Höj Larsen till TT.
Miljöpartiets Maria Ferm svarar dock på kritiken med att partiet tvingats kompromissa i uppgörelsen med regeringen.
SD: Absurt
Även Sverigedemokraterna öppnar för att utreda en lagändring.
–Det är absurt att en tvååring som har fosterföräldrar som är villiga att ta hand om henne ska riskera att hamna på ett barnhem i Frankrike. I sådana fall måste man kunna göra undantag, säger partiets gruppledare, Björn Söder till TT.
Sedan tidigare har Socialdemokraterna krävt att lagen ändras.
–Någonstans behöver man fundera på om det här inte är ett ömmande fall, vad är det då som omfattas? säger Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson, till TT.
Migrationsminister Tobias Billström (M) har inte velat kommentera fallet.