Leif GW Persson Foto: SVT

”Flera hundra tusen kvinnor misshandlas varje år”

Uppdaterad
Publicerad

Veckans Brott och SVT Pejl samarbetar i höst om att belysa våld mot kvinnor. Enligt kriminolog Leif GW Persson är våldet mycket mer utbrett än undersökningar visar. Det rör sig om hundratusentals fall per år, säger han till SVT.

Antalet anmälningar om våld mot kvinnor i relationer ökar för varje år. Vad tror du det beror på?

– Jag tror det är en ökad anmälningsbenägenhet. Jag tror inte det är den underliggande brottsligheten som har förändrats utan kvinnor blir mer benägna att anmäla och det är ju ett friskhetstecken, säger Leif GW Persson.

Våld mot kvinnor

Enligt Nationella trygghetsundersökningen som görs av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är det ungefär en tredjedel av kvinnorna som anmäler. Men även i denna undersökning kan det finnas ett mörkertal och enligt Leif GW Persson är den verkliga siffran betydligt högre än undersökningarna visar.

I kvällens avsnitt av Veckans brott tas våldet mot kvinnor upp och programmet vill också få kontakt med kvinnor som har gjort anmälan och lyckats ta sig ur en våldsam relation. På SVT Pejls webb finns en länk till ett formulär som kvinnorna kan fylla i.

Är det så att inte bara benägenheten att polisanmäla utan även att våldet i sig har ökat?

– O ja, verkligen. Och det är ju tyvärr så illa att ett program av den här typen som kommer att gå i kväll, det kan utlösa våldssituationer i de kritiska relationerna.

Hur kommer det sig?

– Det är sådant där som karlen hatar att höra om. Det sitter en tjock kriminolog och fördömer honom och hans handlande i tv och så tar han ut det på hustrun. Det är 15.000 anmälda fall per år. Det verkliga antalet enligt offerundersökningar ligger på 50.000. Men de innehåller också betydande underskattningar så vad vi i realiteten talar om är i storleksordningen flera hundra tusen fall varje år, säger Leif GW Persson.

Det är ju en oerhört hög siffra.

– Ja den är mycket hög men den är väl belagd och det innebär att varje timme inträffar flera tiotal sådana här brott.

Tror du att satsningen som Veckans Brott och SVT Pejl gör i längden kan bidra till att siffrorna sjunker?

– Vad vi kan åstadkomma är väl att försöka tagga upp rättsapparatens insatser så att vi får bättre ordning i den delen. Att förebygga de här underliggande sociala och psykologiska orsakerna som leder till att män beter sig på det här viset, det tror jag inte riktigt är vårt bord utan det får väl andra göra.

Det är ju tydligen så att många kvinnor som gör anmälningar får sedan inte den hjälp de skulle behöva?

– Nej precis och det är en sådan sak som vi tänkte ta itu med och göra bättre.

Att det är så få fall som anmäls till polisen, går det att göra något åt det?

– Ja bland annat genom sådant här tror jag. Och sedan se till att de får det stöd som de behöver för att klara sig fram till rättegången. Det är många som viker ner sig på vägen – det här är ett stort steg, det handlar om en man som de har barn med, delad ekonomi med och som de har levt med i många år och som de en gång i tiden har älskat och så vidare – det är inget lätt steg att ta, konstaterar Leif GW Persson.

Så det är inte bara samhällets fel att de inte får hjälp?

– Nej det är inte bara samhällets fel, men i vissa stycken är det samhället som ger dem en otillräcklig hjälp och det är där som vi kan försöka åstadkomma en förbättring.

Det här att ni söker kvinnor som har lämnat en relation men inte de som fortfarande är kvar i en våldsam relation, vad kommer det sig?

– Det är därför att de då befinner sig i en aktuell hotsituation och då är inte vi rätt mottagare utan då ska man gå dit där man kan få hjälp i den situation man lever i.

Till sist, har du någon personlig uppfattning om vad man kan göra för att komma åt det här problemet?

– Det som vi inriktar oss på att göra är just att skärpa upp rättsapparatens åtgärder, exempelvis som i fallet i Malmö där en person som döms för ett såpass grovt brott – att han inte omedelbart sätts i häkte eller fängelse utan går omkring på fri fot och ges möjligheter att mörda den här kvinnan – vilket han också gör. Sådant får inte hända. Punkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld mot kvinnor

Mer i ämnet