Hillevi Engström kritiseras för att ha vilselett riksdagens EU-nämnd. Hon gav nämnden information om förhandlingsläget i Bryssel – information som visade sig inte stämma alls. Det är allvarligt, menar konstitutionsutskottet, eftersom den svenska riksdagen därmed inte kunde påverka ett EU-beslut. Och för det får ministern kritik av utskottet. Men Hillevi Engström är inte ensam.
Flera av regeringens ministrar får kritik i den rapport som konstitutionsutskottet slutgiltigt fastställer på tisdag. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärdh får kritik för att 125 miljoner kronor som skulle gått till förbättringar av järnvägsnätet i stället användes till att köpa ut en entreprenör som misskött sig.
Den avgångna näringsministern Maud Olofsson får också kritik. Hon och regeringen hade uppgifter om Vladimir Antonov som i ett skede var tänkt som ägare av SAAB. Men det som Olofsson visste delade hon inte med sig av och därmed drog processen ut onödigt långt.
Hela regeringen får dessutom kritik i ett par frågor: dels för att man brustit i information till riksdagen om samgåendet mellan svenska och danska posten. Men också för hanteringen av övervakningsskandalen, där USA från sin ambassad i Stockholm övervakat och registrerat svenska medborgare. Det borde regeringen vetat om, menar KU, om det funnits bättre samordning mellan olika myndigheter.
Konstitutionsutskottets hela rapport blir offentlig i nästa vecka.