Ökat missnöje med trygghetssystemen Foto: SVT

Folkets dom över trygghetssystemen

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna blir alltmer missnöjda med socialförsäkringen, det vill säga pensionerna, a-kassan, och sjukförsäkringen. Det visar en undersökning gjord vid SOM-institutet. Sedan 2008 ökar missnöjet rejält också bland personer som sympatiserar med moderaterna.

Vem tycker om pensionssystemet?

Allt färre, enligt de senaste mätningarna från SOM-institutet i Göteborg. Där jämför man sedan 2004 hur många som är nöjda respektive missnöjda med våra stora trygghetssystem, alltså pensionerna, a-kassan och sjukförsäkringen.

Nöjdheten mäts genom att man räknar ihop de som är nöjda och de som är missnöjda. Alla resultat över noll är en uppskattning och alla resultat under är ett tecken på missnöje. Jämfört med 2008 ser det ganska mörkt ut.

Trendbrott 2008

A-kassan var djupt impopulär också 2008, och folk är ungefär lika missnöjda i dag. Sjukförsäkringen däremot bedömdes något positivt 2008, men också där är en övervägande majoritet i dag missnöjda.

Och missnöjet över pensionerna har ökat från ganska impopulärt till väldigt.

– Mellan 2004 och 2008 var det ett övervägande mönster att folk blev mer nöjda. Men mellan 2008 och 2012 har missnöjet ökat markant, säger Maria Oskarson, som är docent i statsvetenskap vid SOM-institutet.

Enligt henne märks också en tydlig politisering av frågan. Allt fler som anser sig vara till vänster politiskt är också missnöjda, så var det inte tidigare.

Moderater mer missnöjda

Men missnöjet ökar rejält också bland personer som uppger att de sympatiserar med moderaterna. Jämfört med 2008 är fler moderata sympatisörer missnöjda med a-kassan. Och nöjdheten med sjukförsäkringen, som var stor 2008, har nästan försvunnit.

När det gäller pensionssystemet är moderata sympatisörer överlag nu nästan lika missnöjda som man var under Göran Perssons tid 2004. Detta trots att moderaterna varit i regeringsställning de senaste åren.

– 2008 var det mer balans mellan andelen nöjda och missnöjda men nu ser vi även bland moderata sympatisörer betydligt fler missnöjda än nöjda med socialförsäkringarna, säger Maria Oskarson.

Hon är försiktig med att dra slutsatser, men tror att den mest sannolika förklaringen kan vara att många inte uppskattar de senaste årens förändringar.

– Vi har haft väldigt stora policyförändringar i alla tre systemen och det är väl kanske inte entydigt så att det har funnits stöd hos svenska folket eller ens bland moderata sympatisörer.

Valfråga

Nästa år är det val. Då tror Maria Oskarson att pensioner, a-kassa och sjukförsäkring kan få stort utrymme. Frågan är vad det ökande missnöjet kommer att betyda för valrörelsen.

– Vid 2006 års val var socialförsäkringsystemen viktiga sakfrågor under valrörelsen. Det finns en del som talar för att de kommer bli det även under 2014, och att alliansregeringen i så fall inte har ett självklart stöd bland sina sympatisörer för sin socialförsäkringspolitik, säger Maria Oskarson.

SOM-institutets undersökning

Så tolkar du siffrona:

Positiva resultat visar på övervägande uppskattning. Negativa resultat visar på övervägande missnöje.

Total nöjdhet med A-kassan:

2008 -22

2012 -21

Total nöjdhet med sjukförsäkringen:

2008 +3

2012 -15

Total nöjdhet med pensionssystemet:

2008 -4

2012 -19

Moderaters nöjdhet med

A-kassan:

2008 -8

2012 -13

Sjukförsäkringen:

2008 +11

2012 0

Pensionssystemet:

2008 0

2012 -15

Undersökningen:

De tillfrågade har fått ange nöjdhetsgraden med alternativen mycket nöjd, ganska nöjd, varken nöjd eller missnöjd, ganska missnöjd, mycket missnöjd, ingen uppfattning

2008 hade undersökningen 2.300 svarande. 2012 var det 1.500 svarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.