79 börsföretag får inom kort ett svart brev från Allbright-stiftelsen om att de har anledning att skämmas för bristande jämställdhet i bolagsledningen. Vd Amanda Lundeteg konstaterar att bara 27 företag står på vita listan över jämställda företag. Foto: TT

Fortsatt ojämlikt bland bolagstoppar

Uppdaterad
Publicerad

Marschen mot ökad jämställdhet i börsbolag går i snigelfart. Med nuvarande tempo kommer det att ta över 40 år att nå målet minst 40 procent kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper. Bara var tionde börsbolag har minst hälften kvinnor i ledningen, enligt stiftelsen Allbrights årliga kartläggning.

Förra året bytte 33 av Stockholmsbörsens 264 företag vd. I bara ett av dem ersattes en man med en kvinna. Män tenderar att rekrytera andra män, enligt Allbrights vd Amanda Lundeteg.

– Kretsloppet i svenskt näringsliv är att Anders, en manlig ekonom i 50-årsåldern, sitter i valberedningen och utser en annan Anders till styrelsen som i sin tur väljer ytterligare en Anders till vd, säger Amanda Lundeteg.

Skämslista

Albrights svarta skämslista över bolag som helt saknar kvinnor i ledningsgruppen består av 79 företag, det vill säga nästan en tredjedel av alla bolag som är noterade på börsen. På den vita listan, med jämställda ledningsgrupper, finns 27 bolag. Fem av dem har både jämställda ledningsgrupper och styrelser.

Från staten har man länge drivit på hårt för att näringslivet ska bli mer jämställt. Regeringen hotar med lagstiftning om inte börsbolagens styrelser består av minst 40 procent kvinnor senast 2016.

Sådan lagstiftning finns sedan länge i Norge. Men grannlandets erfarenheter avskräcker, tycker Amanda Lundeteg. Reformens effekt blev att bolagens ledningar tömdes på kvinnor eftersom de rekryterades till styrelserna. Jämställdheten i företagen blev sämre eftersom det är från ledningsgrupperna utvecklingen påverkas, enligt Lundeteg.

Laghot

– Men hotet om lagstiftning är bra eftersom det sätter press på företagen, säger hon.

Finansmannen Sven Hagströmer, som sitter i Allbrights styrelse, är fullkomligt övertygad om att jämställt är lönsamt, även om det inte finns någon forskning som bevisar saken.

– Och det är nationalekonomiskt slöseri att hålla på att utbilda kvinnor som man sedan inte rekryterar till toppjobben, säger Hagströmer.

Fakta: Jämställdhet i näringslivet

Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökade 2014 med 0,5 procentenheter jämfört med 2013. Men ökningen beror främst på att ledningsgrupperna krympts till följd av den ekonomiska krisen.

Av de 264 undersökta börsbolagen har 27 helt jämställda ledningsgrupper. 79 bolag saknar helt kvinnor i sina ledningsgrupper.

Fastigheter, konsumenttjänster och vård är de mest jämställda branscherna. Sämst är kraft- och energibolag.

Enligt FN:s arbetsmarknadsorgan ILO kommer svenska storföretag på nionde plats av 33 undersökta europeiska länder när det gäller andel kvinnliga vd:ar.

Källa: Allbright-stiftelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.