Korvett Visby och FP:s försvarspolitiske talesperson Allan Widman Foto: Försvarsmakten/Scanpic

FP: ”Lägg ner utvecklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av försvarets nya stridsfartyg korvett Visby bör läggas ner. Det säger i dag Folkpartiets försvarspolitiske talesperson.

Projektet är enligt nuvarande plan sju år försenat, har överskridit budgeten och hittills har huvudvapnet inte ens provskjutits ombord trots att det är tolv år sedan första fartyget sjösattes.

Visbykorvetterna var tänkta att bli ryggraden i den svenska flottan, med unik smygteknik för att undgå radar och en rad vapensystem för att kunna lösa uppgifter som tidigare krävt flera olika sorters fartyg. Problemet är att trots mer än fem års förseningar så har inte Försvarets materielverk lyckats överlämna en enda färdig korvett.

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman säger nu att utvecklingen av Visbykorvetterna måste avbrytas.

–Jag tycker att man borde avbryta vidare utveckling av de här fartygen. När man inte har en tydlig plan för hur man ska gå fram och i mål, och heller inte vet vad detta kommer att kosta då är det inte rimligt att fortsätta utvecklingen, säger Allan Widman.

Svårigheter i projektet

Från början skulle de fem Visbykorvetterna ha levererats till försvaret 2007, men enligt Försvarets materielverk, FMV, kommer fartygen först att vara klara 2014. Projektledaren Anders Nilsson menar att en av svårigheterna i projektet varit att man arbetat med en rad olika leverantörer.

–Flera leverantörer innebär att det blir svårare att få alla att leverera i tid, säger Anders Nilsson projektledare för korvett Visby på FMV.

Bakgrunden är visionen om att korvett Visby ska kunna lösa en rad olika uppgifter, minröjning, ubåtsjakt, sjöfartsskydd och ytstrid. De senare förmågorna är idag ifrågasatta eftersom huvudvapnet ännu inte provskjutits ombord på fartyget. Hittills har enbart prov på land med en uppbyggd skrovdel genomförts, fullskaleprov var planerat till hösten men kommer enligt FMV att genomföras senare under 2012.

–Planerna för integration av den här roboten går enligt plan, så jag har ingen anledning att tro någonting annat, säger försvarsminister Karin Enström.

Men vad innebär enligt plan när planerna förändras gång på gång, på gång, på gång?

-Jag måste lita på de besked jag får från Försvarsmakten, men samtidigt vill jag säga att det här är ett exempel på ett projekt som inte har gått som man har hoppats. Stora förseningar och fördyringar och det finns en mängd anledningar till det.

Tidigare var budgeten för de fem fartygen 9 miljarder kronor, nu är den 10, 8 miljarder kronor, en fördyring med 20 procent.

Försvarsanalytikern Johan Tunberger är mycket kritisk till hur projektet hanterats.

–En katastrofal felsatsning. Man har nästan som spelberoende personer fortsatt och fortsatt och fortsatt när man borde ha avbrutit för länge sen, säger försvarsanalytikern Johan Tunberger.

Folkpartiets Alan Widmans slutsats är klar.

–Ingen kan i dag säga hur mycket det har kostat och inte heller hur mycket det kommer att kosta i fortsättningen, och mot den bakgrunden är det dags att avbryta den här övningen, säger Alan Widman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.