Ur SVT:s Dokument inifrån: Ett stulet liv

Frälsningsarmén ber om ursäkt för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Efter anklagelser om sexuella övergrepp och systematisk misshandel på ett av Frälsningsarméns barnhem på 50-talet säger nu organisationen förlåt till de drabbade. 

Under några år på 50-talet bodde trubaduren Bengt Sändh på Frälsningsarméns pojkhem Sundsgården. Han är en av många som farit illa på olika barnhem och fosterhem i Sverige, vilket konstaterades av den stora Vanvårdsutredningen.

I kvällens Dokument inifrån i SVT, som framförallt handlar om hans bror Kent Sänd, berättar han oms systematisk misshandel och sexuella övergrepp från en av de anställda på hemmet.

-Mannen sade att jag har hört att du ligger och leker med snoppen på kvällarna. Då ville han att jag skulle ta av mig byxorna och visa hur jag gjorde. Sedan efter en stund skulle han göra samma sak på mig och så stod han där och flåsade och stönade, säger Bengt Sändh.

-De uppgifter som framkommit i programmet och som framkom i Vanvårdsutredningen i höstas tar vi naturligtvis kraftfullt avstånd ifrån. Vi sörjer med det som inträffat och visar vårt varma deltagande med de personer som blivit utsatta på olika sätt, säger Bert Åberg, informationsansvarig på Frälsningsarmén.

Bengt Sändh har även kontaktat åtta andra män som bodde på Sundsgården som barn. Han säger att fyra av dem uppgav att de också utsatts för övergrepp. Den utpekade mannen från Frälsningsarmén är död sedan många år.

När Frälsningsarmén fick kännedom om anklagelserna i vintras skulle man tillsätta en utredning för att gå till botten med dem, men den har inte kommit någonstans.

-Vi har haft långa samtal om hur vi skulle gå till väga men har funnit att vi har inga resurser att själva göra en utredning. Samtidigt vill jag understryka att vi är angelägna om att de som känt sig utsatta eller varit med om liknande saker som i det här programmet hör av sig så att vi kan ha ett samtal, säger Bert Åberg, informationsansvarig Frälsningsarmén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.