Gift i leksaker – trots löfte om motsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Dockan innehöll 10 procent av en förbjuden kemikalie och badankan, som påstods vara giftfri, hade höga halter av giftig plast. Nu kommer ett nytt larm om gift i leksaker:

Miljöförvaltningen i Stockholms stad har under våren gjort stickprover på 14 olika leksaker för att mäta halten av förbjudna och giftiga kemikalier. I flera av produkterna hittade man ftalater, en grupp kemiska ämnen som används som mjukgörare i plast. Tre av ämnena är så skadliga att de är helt förbjudna i leksaker.

-Jag är ändå inte så förvåndad, faktiskt. Vi vet att det förkommer, men jag tycker givetvis att det är tråkigt och negativt att det finns förbjudna ämnen i de här varorna, säger Stockholms stads miljöinspektör Helena Schmidt.

”Ingen garanti”

Den produkt som innehöll mest ftalater var dockan Fich Princess från Inter Agentur, nästan 10 procent av innehållet bestod av ftalater. Nummer två var en blå älvflicka från Papo. På plats tre hamnade en badanka som dessutom har en märkning där det står ”badleksak av giftfri plast”. 

-Att det står på varan att den är ftalatfri eller giftfri är ingen garanti för att det är så, det kan finna i dem ändå, visserligen i låga halter, men det är inte säkert att det är noll, konstaterar Helena Schmidt.

På Kemikalieinspektionen ser man allvarligt på att leksaker innehåller ftalater.

-Några av de här ämnena är reproduktionsstörande och det är framför allt testiklarna som kan påverkas negativt och det kan göra att man har svårt att få barn i framtiden, säger Christina Larsson vid Kemikalieinspektionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.