Göteborgsföretag sålde halalkorv med griskött

Uppdaterad
Publicerad

En salami från Slovenien, märkt ”Halal” innehåller cirka tio procent griskött trots att det inte anges på ingrediensförteckningen.

Livsmedelsverkets analys av gris-DNA i nötköttprodukter visar att en salami som har importerats av ett Göteborgsföretag innehåller en tiondel griskött. Det skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. Totalt har Livsmedelsverket analyserat 99 produkter och nio innehåller odeklarerat griskött, åtta av dessa är under 1 procent, varav sju under 0,1 procent.

De analyserade produkterna har samlats in med hjälp av flera kommuners kontrollmyndigheter.

Hästköttsskandalen 2013

Produkter är bland annat ätfärdiga maträtter eller halvfabrikat exempelvis köttfärssås, ravioli, lasagne, kebab, hamburgare och köttbullar.

Troligtvis inget misstag

Med tanke på att salamin innehöll hela tio procent griskött är det enligt Livsmedelsverket troligen inget misstag att köttet har hamnat i korven.

– Det förefaller osannolikt att det skulle röra sig om en oavsiktlig förorening eller blandning, säger Louise Nyholm, statsinspektör på verket, till TT.

”Oacceptabelt”

Verket anser det också av religiösa skäl vara ”oacceptabelt” att halal-märka produkter innehåller griskött.

– Det är alltid allvarligt och oacceptabelt när produkter är felmärkta eller visar sig innehålla saker som inte är deklarerade. Men det finns också en särskild aspekt när någonting är halal-märkt, säger Nyholm.

Det är ett företag i Göteborg som sålt salamin i Sverige. Företaget fick på onsdagsmorgonen besök av kommunens inspektörer. De kontrollerade bland annat var företaget köpt korven, hur mycket som köpts, om dokumentation finns och om det har liknande produkter till försäljning.

– Man stoppar direkt produkten från vidare försäljning, säger Nyholm.

Ska informera EU om fynden

Hon uppger att hon inte känner till om företaget importerat korven eller om den köpts från något annat företag i Sverige.

Verket ska nu också informera EU om sina fynd. När verket har fått information från inspektionen i Göteborg ska det också informera de slovenska myndigheterna för att de på plats ska kunna agera mot tillverkaren av den felmärkta korven.

– Det kommer vi att göra i dag förhoppningsvis, om vi får uppgifterna från Göteborg i dag, säger Nyholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet