Mimmi Karlsson Bernfalk, chefredaktör på Norra Skåne, och Pär Palmgren (M) ordf. kommunstyrelsen i Hässleholm. Foto: SVT

Nyhetschefen hoppade av i protest

Uppdaterad
Publicerad

Ledande politiker i Hässleholm anklagas för att diktera innehållet i tidningen Norra Skåne. Nyhetschefen har avgått i protest, och en granskande reporter har tvingats bort från sitt jobb.

För en månad sen fick den granskande journalisten Berit Önell veta att hon inte längre skulle få arbeta med granskande kommunjournalistik. Beslutet meddelades av chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk, som sa rakt ut till Berit Önell att hon agerade under press från tidningens styrelse som krävde åtgärder, och därefter omplacerades Berit mot sin vilja. Det säger Berit Önell till SVT Medier:

– Det är fullständigt oacccaptabelt att man blir förflyttad för att man gör sitt jobb och granskar. Det är ju det granskande uppdraget som är det viktigaste uppdraget vi har som journalister. Därför blir det ju ett slag mot pressfriheten när politikerna tillåts göra påtryckningar på en tidning som i sin tur omplacerar journalister som upplevs som obekväma för makten.

Norra Skåne i blåsväder

Granskade kommunen

Det började med att Berit Önell i en serie artiklar granskade allianspartiledda Hässleholms styrande politiker, bland annat om kommunens hantering av detaljplaner och fastighetsaffärer.

Dessa och andra granskningar fick politikerna att agera. Bland annat skrev kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M), ett mejl som gick till både Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk, och ordföranden för Norra Skånes bolagsstyrelse Håkan Mattson. Brevet publicerades också offentligt som en insändare i just tidningen Norra Skåne.

”Norra Skåne har under lång tid misstänkliggjort i princip allt som sker i kommunens namn. Politiker, anställda och delar av näringslivet hängs ut med rubriker som är både insinuanta och lögnaktiga. Tidningen är en väldigt destruktiv kraft i vår kommun och man borde ta sig en allvarlig funderare på om man överhuvudtaget har något ansvar för att förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun. Jag hoppas på en mer seriös bevakning från Norra Skånes sida i framtiden.

Pär Palmgren (m)”

Nyhetschefen slutade i protest

Dåvarande nyhetschefen på tidningen, Anders Kauranen, slutade som nyhetschef i protest mot beslutet att omplacera Önell, och är nu reporter på tidningen.

– Jag kan inte vara chef på en tidning där kommunalråden bestämmer vem det är som ska granska kommunen. 

Men var det verkligen så det gick till? 

– Ja det är glasklart. Tidningens bolagsstyrelses ordförande Håkan Mattson har varit i kontakt med flera ledande politiker i Hässleholms kommun, som har tryckt på för att de vill ha en mer positiv bild av kommunen, fortsätter Anders Kauranen.

Mattson är fåordig

Håkan Mattson var väldigt fåordig när SVT frågade honom om hans kommentar till omplaceringen av Berit Önell.

– Det är ett internt personalärende som företagsledningen hanterar. Och det är den enda kommentar jag har.

Har du själv haft något med omplaceringen att göra?

– Är jag otydlig eller? Jag har lämnat den enda kommentaren jag har.

”Ett grundlagsbrott”

Men förre nyhetschefen Anders Kauranen är väldigt tydlig i sin kritik mot tidningens högsta ledning.

– Vi ska ju ha en fri och oberoende press säger Tryckfrihetsförordningen, här har man ju brutit mot grundlagen. Jag hoppas att JK väljer att inleda en granskning av det här ärendet och att berörda politiker och tidningsägare förstår allvaret, för jag tror tyvärr inte att de har gjort det.

”Ett internt personalärende”

Chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk vill inte kommentera varför hon omplacerade Berit Önell:

– Det är ett personalärende som jag behandlar internt.

Hade beslutet något med hennes granskande journalistik att göra?

Nej vi har en granskande journalistik på tidningen som vi är stolta över så det har inget att göra med att vi inte ska göra granskande journalistik.

Har du känt någon press från något håll om att fatta det här beslutet? 

– Det här är ett beslut som hanterats internt. Däremot när vi publicerat felaktiga uppgifter flera gånger så föranleder det självrannsakan, och då har vi inrättat en ny grupp som ska ta hand om kommungranskningen.

Menar du att den journalistik som Berit Önell gjort varit felaktig?

– Jag säger bara att det har publicerats felaktiga uppgifter och när man publicerar felaktiga uppgifter så får man se till att det inte upprepas.

Men här påstås det att politiker gjort otillbörliga påtryckningar på er tidning för att påverka er journalistik?

– Det finns inga kommunalråd i Hässleholm som kan påverka oss, utan det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet.

Anders Kauranen slutade nyligen som nyhetschef, varför gjorde han det?

– För mig har han angett personliga skäl, men i övrigt är det inget jag kommenterar. Att sitta som nyhetschef är ett ganska tungt jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet